Gnocchi
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 1 kg ziemniaków, 30 dkg mąki, jajko, pół łyżeczki soli |
Kuchnia | włoska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | kluski, danie główne |
Metoda gotowania | gotowanie |
Ilość kalorii | 128 |
Wykonanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Pamiętaj, że muszą być dobrze ugotowane by całe były miękkie. Odcedzone ziemniaki, jeszcze gorące, obierz ze skórek i zgnieć widelcem, albo praską na jednolitą masę. Dodaj do ziemniaków sól, jajko i mąkę i zagnieć wszystko na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta uformuj wałeczki szerokości maksymalnie 2 cm i potnij na niewielkie kawałki. Gnocchi muszą mieć wyżłobienia, jeśli nie posiadasz deseczki do ich robienia to wystarczy Ci widelec. Pojedyncze kluseczki formuj w dłoni na kształtne kuleczki a następnie spłaszcz delikatnie widelcem robiąc nim paseczkowe wgłębienia. Gnocchi wrzucaj do słonej gotującej się wody i wyjmuj bezpośrednio po wypłynięciu.
Podanie:
Gnocchi to rodzaj swojskich kopytek. Można je podawać tak samo jak te rodzime kluski. Jednak równie dobrze smakują ze zwykłym pesto czy skropione aromatyczną oliwą.
Może to wydać się profanacją, jednak najlepsze są odsmażone na masełku i z delikatną okrasą z cebulki i wędzonego boczku.
Uwaga
Ilość mąki zależy od odmiany ziemniaków, im mają więcej wody tym więcej mąki zużyjemy do ich wyrobienia.
Bardzo istotne jest to, aby gnocchi robić z ciepłych ziemniaków, gdyż ogranicza to zużycie mąki.

kluski ziemniaczane, gnocchi, gnocchi przepis, gnocchi z pesto, gnocchi z sosem, kluski ziemniaczane włoskie
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Luigi Anzivino, Wikipedia
Zobacz także