Gofry

Gofry
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki półtorej szklanki mleka, 10 dkg masła, 7 gram suchych drożdży, 2 jajka, 2 szklanki mąki, łyżka cukru wanilinowego, szczypta soli
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 10/12 gofrów
Kategoria deser, śniadanie, przekąska
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 240

Wykonanie:

Masło rozpuść w rondelku. W misce wymieszaj mleko, jajka i masło, dodać drożdże. Mąkę, sól i cukier przesiewaj porcjami do masy i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia, by drożdże miały czas zadziałać. Ciasto porcjami umieszczaj w gofrownicy i smaż do uzyskania odpowiedniego koloru.

gofry

Podanie:

Gofry te dzięki drożdżom mają spieczone skórki, a w środku są puszyste. Doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z konfiturami, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Dzięki wyrastaniu ciasta możemy je zrobić wieczorem, a zrobić rano.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Piotrus, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także