Gofry
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | półtorej szklanki mleka, 10 dkg masła, 7 gram suchych drożdży, 2 jajka, 2 szklanki mąki, łyżka cukru wanilinowego, szczypta soli |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10/12 gofrów |
Kategoria | deser, śniadanie, przekąska |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 240 |
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku. W misce wymieszaj mleko, jajka i masło, dodać drożdże. Mąkę, sól i cukier przesiewaj porcjami do masy i dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia, by drożdże miały czas zadziałać. Ciasto porcjami umieszczaj w gofrownicy i smaż do uzyskania odpowiedniego koloru.
Podanie:
Gofry te dzięki drożdżom mają spieczone skórki, a w środku są puszyste. Doskonale nadają się na śniadanie. Można je podawać z konfiturami, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Dzięki wyrastaniu ciasta możemy je zrobić wieczorem, a zrobić rano.

gofry, gofry sprawdzone, pyszne gofry, gofry przepis, gofry ciasto, gofry kalorie, gofry przepis ciasto, pyszne gofry przepis, dobre gofry przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Piotrus, Wikipedia
Zobacz także