Gołąbki

Gołąbki
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pół kilograma chudego mięsa mielonego, główka luźnej kapusty, najlepiej włoskiej, pół szklanki ryżu, jajko, tłuszcz do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna, cebula
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 10 gołąbków
Kategoria danie główne, kolacja, danie dietetyczne,
Metoda gotowania duszenie
Ilość kalorii 130

Wykonanie:

Rozdziel kapustę na osobne liście, sparz je wrzątkiem. Posiekaj cebulkę, przesmaż na odrobinie tłuszczu. Mięso wymieszaj z ryżej, jajkiem, cebulką i przyprawami, wyrób z tego klasyczny farsz klopsowy. Rozłóż liście, na każdy z nich nałóż porcję farszy i zwiń, zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Podsmaż gołąbki na niewielkiej ilości tłuszczu. Po przekręceniu na drugą stronę umieść w garnku resztę kapusty, przykryj. Gdy zaczną skwierczeć dolej wodę lub bulion warzywny. Duś przez około pół godziny.

gołąbki

Podanie:

Klasyczne gołąbki podaje się z sosem pomidorowym. Jednak doskonale smakują również bez niego. Można je podawać z ziemniakami lub pieczywem, na ciepło i na zimno.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Jacaldinho1, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także