Gołąbki
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | pół kilograma chudego mięsa mielonego, główka luźnej kapusty, najlepiej włoskiej, pół szklanki ryżu, jajko, tłuszcz do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, uniwersalna przyprawa warzywna, cebula |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 10 gołąbków |
Kategoria | danie główne, kolacja, danie dietetyczne, |
Metoda gotowania | duszenie |
Ilość kalorii | 130 |
Wykonanie:
Rozdziel kapustę na osobne liście, sparz je wrzątkiem. Posiekaj cebulkę, przesmaż na odrobinie tłuszczu. Mięso wymieszaj z ryżej, jajkiem, cebulką i przyprawami, wyrób z tego klasyczny farsz klopsowy. Rozłóż liście, na każdy z nich nałóż porcję farszy i zwiń, zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Podsmaż gołąbki na niewielkiej ilości tłuszczu. Po przekręceniu na drugą stronę umieść w garnku resztę kapusty, przykryj. Gdy zaczną skwierczeć dolej wodę lub bulion warzywny. Duś przez około pół godziny.
Podanie:
Klasyczne gołąbki podaje się z sosem pomidorowym. Jednak doskonale smakują również bez niego. Można je podawać z ziemniakami lub pieczywem, na ciepło i na zimno.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Jacaldinho1, Wikipedia
Zobacz także