Golonka

Golonka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 duże lub 4 małe golonki, ciemne, mocne piwo. Włoszczyzna: 3 marchewki, por, ćwierć selera, pietruszka. Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, 6 ząbków czosnku, miód lub cukier kryształ
Kuchnia niemiecka
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad, kolacja
Metoda gotowania gotowanie, pieczenie
Ilość kalorii 320

golonkaWykonanie:

Do dużego garnka włóż golonki, dodaj 4 ziarna pieprzy, listek laurowy, ziele angielskie i zalej wodą, tak by zakryła całkowicie mięso. Gotuj na wolnym ogniu. Przygotuj warzywa na bulion, pokrój je w talarki słupki lub kostkę, możesz też wrzucić je w całości. Kiedy mięso się zetnie dodaj warzywa i gotuj wszystko około dwóch godzin. Golonki wyjmij z wywaru, nożykiem zrób małe dziurki, włóż w nie czosnek pokrojony w słupki. Mięso włóż do naczynia do zapiekania, wlej połowę piwa i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę, co jakiś czas podlewaj golonki piwem, kwadrans przed końcem pieczenia polej golonki miodem lub posyp cukrem i zwiększ temperaturę do 220 stopni.

Podanie:

Golonki są doskonałym daniem okazjonalnym. Podane z ziemniakami lub pieczywem czosnkowym stanowią niebywały rarytas. Wyjątkowość tej potrawy sprawia, że bez względu na sposób podania zawsze wyśmienicie smakuje.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także