Gotowana babka

gotowana babka

Składniki na ciasto:

  • gotowana babka

    6 jajek,
  • 250 g masła roślinnego,
  • 250 g cukru,
  • 200 g maki tortowej,
  • 300 g maki ziemniaczanej,
  • proszek do pieczenia,
  • wanilia.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g margaryny,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 4 łyżki cukru.

Forma do gotowania babki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać, dodając w przedstawionej kolejności (zaczynać od jajek, na końcu dodać proszę do pieczenia). Formę do babki posmarować masłem. Zamkniętą formę z ciastem zanurzyć we wrzącej wodzie do 3/4 wysokości, garnek przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu godzinę i 15 minut. Po ugotowaniu formę wystawić z wody i wyłożyć ciasto, aby odparowało. Po ostygnięciu babkę polać polewą czekoladową (wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści). Ozdobić kolorowymi jajeczkami, podawać z kawą.

Autor przepisu: Gosia67
Przepis został nagrodzony w konkursie Przepisy wielkanocne

Oceń artykuł
4,17 / 12 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także