Gotowanie na parze gwarancją dobrego samopoczucia

Gwarancją dobrego samopoczucia jest ruch oraz bogata w witaminy i składniki odżywcze dieta. Doskonałym sposobem na przyrządzenie lekkich i zdrowych potraw jest gotowanie na parze.
Każdy chciałby się cieszyć zgrabną i smukłą sylwetką. Zazwyczaj nie mamy jednak czasu, ani chęci na codzienne bieganie na siłownię, czy drakońską dietę. Aby czuć się pięknie i lekko wystarczy nieco zmienić swoje nawyki – częściej zażywać ruchu na świeżym powietrzu, wprowadzić do posiłków więcej warzyw, a także gotować na parze.
Gotowanie w ten sposób uważane jest za jedną z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. Zapewnia produktom świeży wygląd, naturalny smak i aromatyczny zapach. Pozwala także zachować potrawom dużo więcej minerałów oraz witamin, niż podczas gotowania w wodzie, która wypłukuje te cenne składniki.
Zobacz przepis: Dorsz z warzywami
Przygotowywanie potraw w tradycyjny sposób, czyli gotowanie na wodzie lub smażenie powoduje utratę witamin z grupy C, B, A i E, które są tak ważne. Gotowanie na parze jest także znacznie zdrowsze od smażenia, w czasie którego potrawy nasiąkają tłuszczem, zyskując wiele dodatkowych kalorii.
Parowar
Do przygotowania potraw na parze, najlepiej mieć parowar, wtedy w łatwy i bezproblemowy sposób przygotujemy zdrowe potrawy. Parowar to urządzenie, które praktycznie za nas przygotuje zdrowy posiłek. Składa się z kilku misek ustawionych na podstawce, która jest wypełniona wodą. Urządzenie podłączone do prądu podgrzewa wodę i doprowadza ją do wrzenia. Wówczas wydostaje się para i podgrzewa potrawy umieszczone w poszczególnych misach. Na najniższej z mis powinno się układać mięsa i ryby (wymagają one dłuższego gotowania i wydalają soki), następnie ryż, ziemniaki a najwyżej warzywa. Pamiętajmy, żeby wkładać produkty o zbliżonej wielkości, żeby w miarę równocześnie nam się ugotowały. Większość parowarów ma własne oznaczenia dotyczące długości gotowania potraw.
Polecamy: Smaki jesieni – dlaczego warto jeść sezonowe warzywa i owoce
Jakie warzywa do gotowania na parze?
Do gotowania na parze doskonale nadają się warzywa, nawet liściaste takie jak szpinak. Z parowaru wyjdą także przepyszne ziemniaki, kalafior i brokuły zwłaszcza kiedy posypiemy je odpowiednimi przyprawami. Lepiej nie gotować w ten sposób pomidorów, które wówczas stracą smak.
Pamiętajmy, żeby wybierać tylko świeże produkty, bez żadnych skaz. Gotowanie na parze sprawi, że popsuty kawałek będzie miał jeszcze intensywniejszy smak niż gdyby został ugotowany w zwykły sposób w wodzie.
Czy wiesz, przetwory z pomidorów są zdrowsze niż surowe pomidory? Dowiedz się dlaczego i sprawdź nasze przepisy na przetwory z pomidorów
Jakie mięso nadaje się do gotowania na parze?
Idealnym wyborem na niskokaloryczny obiad będzie delikatne mięso (drobiowe lub cielęce). Odpowiednio przyprawione będzie przepysznym i zdrowym posiłkiem dla całej rodziny. W ten sam sposób można także przygotować ryż. Oprócz mięsa w parowarze można przygotować rybę. Należy ją skroplić cytryną lub gotować na parze z bulionu lub wina z dodatkiem ziół. Owoce morza lepiej jest gotować na parze z własnych soków.
Gotowanie na parze jest szybsze, zdrowsze, bardziej oszczędne i po prostu lepsze.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: d'aucy
Zobacz także
e501717
fajny artykuł ))))
Carrion
Może i fajny, ale jakoś nie ufam temu, że potrawy gotowane na parze będą równie dobre co te przygotowywane tradycyjnymi metodami.
Gorenje
Potrawy gotowane na parze na pewno nie ulegną rozgotowaniu. Polecamy zapoznanie się z naszym piekarnikiem parowym: gotowanie na parze SteamPower
Czerwiak
Osobiście polecam gotowanie na parze,szczególnie dobre są ryby przygotowane w ten sposób,nie mówiąc już o tym że bardzo zdrowe:)
Gorenje
To prawda, gotowanie na parze należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, a do tego, że ryby są zdrowe nie trzeba chyba nikogo przekonywać
albizg
Sprawiłem sobie ostatnio parowar Intellisteam firmy Morphy Richards (dostępny tutaj http://modernform.pl/Kuchnia-k117/Parowary-zupowary-k860/Parowar-Intellisteam-p14178.html ), parowar ma 8,2 l pojemności czyli dla mojej trzyosobowej rodzinki w zupełności wystarczy. Ciekawym rozwiązaniem są trzy osobne pojemniki np. na ryż, sos czy rybę, posiada też funkcję automatycznego podtrzymywania ciepła. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu, a oprócz aspektów czysto żywieniowych, ładnie wygląda w kuchni
hipi
Ja nie mam parowaru, natomiast posiadam koszyk bambusowy na parę. Kupiłam za 60 zł ze Stylowej Zastawy właściwie tylko po to, by móc gotować w nim pierożki chińskie, które są praktycznie nie do zdobycia w żadnej chińskiej restauracji w Warszawie. Jest jedna na Grochowie, ale to daaaaleko. W sumie jest plus tego, że jest to towar taki "ekskluzywny" - nauczyłam się sama je robić. Tak czy siak, wracając do tematu, uwielbiam jedzenie gotowane na parze, kurczaka i wszelkie warzywa i ryby - moje kochane - naprawdę mi dużo bardziej smakują, niż z patelni.
agati88
Bardzo lubię potrawy robione na prze. Wracam z pracy i szybko wrzucam warzywka i/lub mięso do gara i wszystko właściwie samo się robi. Kupiłam do tego celu specjalny garnek z philipiaka, świetnie się w nim wszystko przygotowuje. Ciągle szukam nowych inspiracji w gotowaniu.
MichaelJackson
Niby można to zjesc ale to już jednaj nie to samo , nie ma jak samzony schabowy
kaziuk
No tak, ja smażone też lubię, a jak już ograniczyć się nie da to chociaż na małej ilości tłuszczu z patelnią philipiaka, która świetnie się sprawdza, chociaż byłem sceptyczny.
insomnia
Gotowanie na parze jest bardzo dobre, ale ja ostatnio odkryłam też coś takiego jak szynkowar. Dobrze do tego jest dokupić sobie dobrą sól peklującą http://bsmsalt.com.pl/oferta/sol-spozywcza-dla-przemyslu-spozywczego/peklosol-azotynowa-sol-peklujaca
normalnie gotujemy w takim urządzeniu mięso i wychodzi fantastyczna szynka! To dla wszystkich tych, którzy zdrowo się odżywiają i nie chcą kupować gotowych wędlin:)