Grillowana polenta

Grillowana polenta

Polenta to włoska potrawa ludowa z kaszki lub mąki kukurydzianej (dawniej z mąki kasztanowej) z dodatkiem sera i różnych sosów (rodzaj mamałygi).

Składniki:

  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • 40 g startego parmezanu
  • 4 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • mała cukinia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • dekoracyjna natka pietruszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

potrawy z grilla potrawy z grilla
Przygotowanie:

  • osoloną wodę zagotować, zmniejszyć płomień, wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką,
  • podgrzewać mieszając 20 min, dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przełożyć polentę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie,
  • cukinię pokroić wzdłuż na długie cienkie paski (obieraczką do warzyw), polać ją 1 łyżką oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać,
  • polentę pokroić w dość dużą kostkę,
  • na patyczki do szaszłyków nabijać na przemian kawałek polenty i cukinii (tworząc z niej harmonijkę),
  • szaszłyki polać oliwą, grillować po minucie z każdej strony,
  • pomidorki pokroić na pół, cebulę w cieniutkie paseczki, poobrywać listki pietruszki,
  • składniki wymieszać, polać oliwą z oliwek, octem balsamicznym,
  • przyprawić solą i pieprzem, wymieszać,
  • podawać polentę z sałatką

Autorka przepisu: Marta Krawczyk, Barlinek
Przepis został nagrodzony w konkursie Letnie grillowanie.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także