Grochówka

Grochówka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 250 gram łuskanego grochu, włoszczyzna: 2 marchewki, por, korzeń pietruszki, ćwierć selera, 4 średnie ziemniaki, 150 gram boczku wędzonego, 300 gram mięsa wieprzowego, najlepsze będą żeberka, cebula, 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz, łyżeczka majeranku, uniwersalna przyprawa warzywna, opcjonalnie: dwie łyżki mąki
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, danie obiadowe, zupa
Metoda gotowania smażenie, gotowanie
Ilość kalorii 85

grochówkaWykonanie:

Najlepiej dzień wcześniej zalej groch zimną wodą, dodaj do niego czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz, zagotuj. Gotuj przez kilka minut, co pewien czas mieszając, tak aby groch się nie przypalił, odstaw do wystygnięcia.
Z mięsa wieprzowego i włoszczyzny ugotuj wywar, gdy będzie gotowy dodaj do niego groch. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy, gotuj na małym ogniu pilnując by groch się nie przypalił. Cebulę i boczek pokrój w drobne kawałki i przesmaż na patelni, dodaj do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dopraw do smaku majerankiem i ewentualnie solą czy uniwersalną przyprawą warzywną, jeśli zupa jest za rzadka, zrób zaklepkę z mąki i wody i dodaj ją do zupy.

Podanie:

Grochówka jest bardzo sycącym daniem. Wszystko dlatego, że mamy w niej zarówno wartościowy groch, ziemniaki, jak i mięso, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem. Warzywa pływające w zupie jednak nie każdemu odpowiadają i w takim przypadku z takiej grochówki najlepiej jest zrobić krem. W takiej wersji smakuje najlepiej, a nawet dzieciom można przemycić trochę warzyw. W tym celu należy przecedzić wszystko przez sitko, mięso możemy obrać, a warzywa zmiksować blenderem bądź przetrzeć przez sitko. Wszystko należy dokładnie wymieszać i już na talerzach podawać oprószone majerankiem i z kilkoma grzaneczkami czy groszkiem ptysiowym.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: world-foodrecipes.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także