Gruszka nadziewana

Gruszka nadziewana

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • gruszka nadziewana4 gruszki,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek,
  • 50 ml miodu,
  • 25 ml brendy,
  • 200 g cukru,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 250 ml białego wina,
  • 1 litr wody,
  • 1 opakowanie Kardamonu owoce Specialite,
  • 1 opakowanie Cynamonu kora Specialite.

Sposób przyrządzania:

Do wody dodaj wino, 125 g cukru, korę cynamonu, ½ opakowania kardamonu i ugotuj syrop. Gruszki obierz, wydrąż od dołu, następnie gotuj gruszki w syropie około 5 minut. Do orzechów dodaj rodzynki, miód, brandy, łuskane ziarenka kardamonu. Gruszki wyjmij z syropu, włóż do nich przygotowany farsz. Podawaj z sosem karmelowym. Pozostały cukier podgrzewaj na patelni do uzyskania złotego koloru, dodaj śmietankę i gotuj do uzyskania konsystencji sosu.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Kamis

Polecamy Ci również

Zobacz także