Gruszka w cieście z jogurtem i świeżą miętą

- 2-3 gruszki
- 300 ml gęstego jogurtu owocowego
- 1 opakowanie Złociste Nuggetsy na Słodko KAMIS
- ½ szklanki wody (125 ml)
- olej do smażenia
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Gruszki obrać, pokroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na kilka cząstek.
Zawartość torebki Złociste Nuggetsy na Słodko połączyć z wodą i dokładnie wymieszać. Na patelnię wlać olej do wysokości 1-2 cm i mocno rozgrzać. Owoce zamaczać w cieście i za pomocą widelca lub łyżki, przenosić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor, a następnie osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco z ulubionym jogurtem, udekorowane gałązkami świeżej mięty i ew. drobnymi owocami (porzeczki, jagody, maliny).

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Kamis
Zobacz także