Gruszki w syropie

Gruszki w syropie
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 3 kg gruszek, 2 litry wody, 1 kg cukru, 8 goździków, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 litrowe słoiki
Kategoria przetwory
Metoda gotowania pasteryzowanie
Ilość kalorii 50

Wykonanie:

Wodę wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodaj goździki i wymieszaj.
Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Wkładaj do słoików i zalewaj jeszcze ciepłym syropem. Dosyp do każdego słoika po połowie łyżeczki kwasku cytrynowego. Pasteryzuj 15-20 minut, w zależności od wielkości gruszek.

gruszki w syropie

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bbcgoodfood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także