Guacamole

Guacamole
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 dojrzałe avocado, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, cebulka dymka, kilka kropli tabasco, sól i pieprz
Kuchnia aztecka
Wielkość przygotowywanej potrawy 100 gram
Kategoria przystawka, sos, dip, przekąska
Ilość kalorii 220

guacamoleWykonanie:

Avocado umyj, obierz ze skóry i wydrąż pestkę. Rozgnieć widelcem lub blenderem na papkę. Czosnek przepuść przez praskę dodaj do avocado, cebulkę posiekaj bardzo drobno dodaj do pasty. Dodaj resztę składników, delikatnie dopraw do smaku i wymieszaj.

Podanie:

Guacamole można urozmaicać dowolnymi dodatkami. Doskonale smakuje z posiekanym pomidorem, świeżymi ziołami lub orzechami.
Najczęstsze zastosowanie to podobnie jak humus jako dip do chipsów kukurydzianych lub wszelkich grzanek.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Nikodem Nijaki, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także