Guacamole
Czas przygotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 2 dojrzałe avocado, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, cebulka dymka, kilka kropli tabasco, sól i pieprz |
Kuchnia | aztecka |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 100 gram |
Kategoria | przystawka, sos, dip, przekąska |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Avocado umyj, obierz ze skóry i wydrąż pestkę. Rozgnieć widelcem lub blenderem na papkę. Czosnek przepuść przez praskę dodaj do avocado, cebulkę posiekaj bardzo drobno dodaj do pasty. Dodaj resztę składników, delikatnie dopraw do smaku i wymieszaj.
Podanie:
Guacamole można urozmaicać dowolnymi dodatkami. Doskonale smakuje z posiekanym pomidorem, świeżymi ziołami lub orzechami.
Najczęstsze zastosowanie to podobnie jak humus jako dip do chipsów kukurydzianych lub wszelkich grzanek.

pasta z awokado guacamole, sos guacamole, guacamole, sos guacamole do nachos, przepisy kulinarne sos guacamole
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: Nikodem Nijaki, Wikipedia
Zobacz także