Gulasz
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 600 dkg wieprzowiny, najlepsza będzie łopatka, 3 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 3 papryki, 2 marchewki, mała pietruszka, ćwierć selera, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i inne według uznania, tłuszcz do smażenia, mąka |
Kuchnia | polska, węgierska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4/6 porcji |
Kategoria | danie główne, obiad, kolacja |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 300 |
Wykonanie:
Cebulę pokrój w talarki. Paprykę pokrój w paseczki, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki.Mięso pokrój w sporą kostkę, oprósz mąką i wrzuć na gorący tłuszcz. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż przez około 2 minuty i dodaj resztę resztę warzyw. Całość duś na małym ogniu. Warzywa powinny puścić tyle wody by wszystko się dusiło, a nie smażyło, w razie potrzeby uzupełnij płyn dolewając wodę. Na końcu dopraw wszystko do smaku używając dowolnych przypraw i ziół. Duś tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Podanie:
Gulasz można robić na wiele sposobów, podstawą każdego jest mięso wieprzowe i papryka. Reszta warzyw i przypraw to kwestia naszego wyboru, także nie bójmy się eksperymentować. Gęsty i aromatyczny sos powinien powstać poprzez duszenie warzyw, jeśli to nie nastąpi musimy zrobić go sami używając popularnej zaklepki.

gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz węgierski, gulasz przepis, gulasz z łopatki, wyborny gulasz, przepisy kulinarne gulasz
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: avocadopesto.wordpress.com
Zobacz także