Gulasz

0
Gulasz
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 600 dkg wieprzowiny, najlepsza będzie łopatka, 3 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 3 papryki, 2 marchewki, mała pietruszka, ćwierć selera, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i inne według uznania, tłuszcz do smażenia, mąka
Kuchnia polska, węgierska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 4/6 porcji
Kategoria danie główne, obiad, kolacja
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 300

Wykonanie:

Cebulę pokrój w talarki. Paprykę pokrój w paseczki, marchewkę, pietruszkę i seler w słupki.Mięso pokrój w sporą kostkę, oprósz mąką i wrzuć na gorący tłuszcz. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmaż przez około 2 minuty i dodaj resztę resztę warzyw. Całość duś na małym ogniu. Warzywa powinny puścić tyle wody by wszystko się dusiło, a nie smażyło, w razie potrzeby uzupełnij płyn dolewając wodę. Na końcu dopraw wszystko do smaku używając dowolnych przypraw i ziół. Duś tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie.

gulasz

Podanie:

Gulasz można robić na wiele sposobów, podstawą każdego jest mięso wieprzowe i papryka. Reszta warzyw i przypraw to kwestia naszego wyboru, także nie bójmy się eksperymentować.  Gęsty i aromatyczny sos powinien powstać poprzez duszenie warzyw, jeśli to nie nastąpi musimy zrobić go sami używając popularnej zaklepki.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: avocadopesto.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także