Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

0
Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej
Informacje o przepisie
Składniki Szynka Dojrzewająca (4 cienkie plasterki na porcję zupy), marchewka 1 szt., pietruszka 1 szt., seler ½ średniej szt., cebula 2 szt., olej rzepakowy 50ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda ok. ½ l, liść laurowy 3 szt., ziele angielskie 4 -5 ziarenek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, śmietanka słodka 18% 150ml, śmietana kwaśna 18% 150ml, filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg, por ½ małej sztuki
Wielkość przygotowywanej potrawy 4
Kategoria danie główne
Metoda gotowania gotowanie

Warzywa (marchew, pietruszka i seler) obieramy i kroimy w paseczki mniej więcej grubość frytki, cebulę w kostkę. Całość podsmażamy na oleju. Dodajemy mąkę i dalej podsmażamy a następnie zalewamy zimną wodą i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawiamy: liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem do smaku, szczyptą gałki muszkatołowej. Gotujemy do momentu, aż zmiękną nam warzywa. Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.


Gulasz na talerzu można udekorować zrumienionymi na patelni plastrami szynki i posypać drobno pokrojonym porem. Można podać z pieczywem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Źródło: Gzella

Polecamy Ci również

Zobacz także