Gulasz węgierski

Gulasz węgierski
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg wołowiny, 60 dkg kolorowej papryki, 20 dkg pieczarek, 20 dkg cebuli, 40 dkg ziemniaków, 40 dkg pomidorów lub przecier pomidorowy, ząbek czosnku, oliwa do smażenia, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól, pieprz, papryka, kminek, zioła: majeranek, tymianek, rozmaryn,
Kuchnia węgierska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie obiadowe, danie główne, kolacja, danie jednogarnkowe
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 180

gulasz po węgierskuWykonanie:

Wołowinę umyj i oczyść z błon, pokrój w niewielką kostkę i wrzuć na mocno rozgrzaną oliwę. Przesmaż przez chwilę, tak aby mięso się zrumieniło. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, zmniejsz ogień, przykryj i duś przez kilka minut. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki w talarkach. Duś na niewielkim ogniu, tak by warzywa puściły sok. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i kilka ziaren pieprzu oraz kminek. Pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do gulaszu. Jeśli używasz świeżych pomidorów to sparz je, obierz ze skóry i pokrojone dodaj do garnka. Duś wszystko na niewielkim ogniu przez przynajmniej 45 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sporą ilością papryki oraz ulubionymi ziołami.

Podanie:

Gulasz węgierski znany z naszych kuchni tak naprawdę jest wariacją na temat oryginalnej potrawy znanej wśród Węgrów. Tam taki gulasz robi się bardzo długo, nad wolnym ogniem, najczęściej nad ogniskiem i w specjalnych kociołkach. Jednak jak na nasze warunki też można go doskonale przyrządzić, jednak z uwzględnieniem naszych gustów.
W odpowiednim przygotowaniu gulaszu węgierskiego najważniejszy jest pierwszy etap czyli  mięso. Tłuszcz musi być rozgrzany na tyle by mięso się nie spaliło, ale aby w sekundzie zamknęły się tkanki i cenny aromat został w środku. Ważne jest także dodawanie warzyw w takiej kolejności by tworzył się odpowiedni aromat. Zamiast ziemniaków spokojnie możemy użyć wszelkich klusek, które będą pasowały do tego dania i dodadzą mu trochę innego smaku.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: skinnychef.com

Polecamy Ci również

Zobacz także