Gulasz wołowy

Gulasz wołowy
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 60 dkg wołowiny, 20 dkg cebuli, 10 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki, 10 dkg ogórków kiszonych, 200 ml wody z ogórków kiszonych, sól, pieprz, papryka czerwona, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki mąki
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad, kolacja
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 150

gulasz wołowyWykonanie:

Wołowinę, najlepiej chudą, oczyść dokładnie z błon, pokrój w paseczki i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, przemieszaj i przesmaż przez chwilę. Dodaj pokrojony bardzo drobno boczek. Następnie dodaj pokrojone w niewielką kostkę lub starte na tarce ogórki kiszone i duś przez chwilę. Wodę z ogórków dodawaj stopniowo, tak aby mięso się dusiło, a nie smażyło. Gdy mięso będzie miękkie podsmaż wszystko przez kilka minut i zrób sos z mąki rozmieszanej z wodą. Dopraw do smaku pieprzem i papryką oraz ewentualnie solą.

Podanie:

Ta wersja gulaszu wołowego jest pozbawiona dodatku warzyw i dlatego jest typowo mięsnym daniem. Dzięki temu smakuje jak prawdziwe mięso, a nie leczo z dodatkiem wołowiny.
Nie zapominajmy, że ogórki, a przede wszystkim owa woda z kiszonych ogórków jest słona, dlatego przed dodatkowym posoleniem lepiej spróbujmy czy potrawa nie wyszła za słona.
Gulasz ten można podać z ziemniakami obficie oprószonymi koperkiem lub z wszelkimi kluskami ziemniaczanymi czy też tymi robionymi na parze. Każda opcja smakuje doskonale, gdyż dominujący jest tutaj smak wołowiny, wędzonki i kwaśność ogórków.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: indian-cooking-recipe-reviews.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także