Gulasz z indyka

Gulasz z indyka
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 40 dkg mięsa z indyka (udziec lub pierś), 40 dkg pieczarek, 2 cebule, litr bulionu drobiowego lub warzywnego, tłuszcz do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kilka kropli Tabasco; 2 łyżki słodkiej śmietany i 2 łyżki mąki pszennej
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie główne, obiad, danie z drobiu, danie dietetyczne
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 220

gulasz z indykaWykonanie:

Mięso z indyka oczyść z wszelkich błonek, umyj, osusz i wymieszaj z przyprawami.
W miarę możliwości czasowych odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój
w ćwiartki lub połówki – w zależności od wielkości.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, przesmaż przez minutę i dodaj mięso, usmaż na złoto i dodaj pieczarki, przemieszaj i przykryj. Kiedy pieczarki puszczą sok dolej bulion i duś do miękkości mięsa i wyparowania bulionu. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj do sosu 2 łyżki zahartowanej śmietany oraz zaklepkę zrobioną z 2 łyżek mąki. Wymieszaj dokładnie, aby nie powstały kluski.

Podanie:

Gulasz ten doskonale komponuje się zarówno z makaronem jak i z różnymi kaszami.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: britishturkey.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także