Gulasz z indyka
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 40 dkg mięsa z indyka (udziec lub pierś), 40 dkg pieczarek, 2 cebule, litr bulionu drobiowego lub warzywnego, tłuszcz do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kilka kropli Tabasco; 2 łyżki słodkiej śmietany i 2 łyżki mąki pszennej |
Kuchnia | uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie główne, obiad, danie z drobiu, danie dietetyczne |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Mięso z indyka oczyść z wszelkich błonek, umyj, osusz i wymieszaj z przyprawami.
W miarę możliwości czasowych odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój
w ćwiartki lub połówki – w zależności od wielkości.
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, przesmaż przez minutę i dodaj mięso, usmaż na złoto i dodaj pieczarki, przemieszaj i przykryj. Kiedy pieczarki puszczą sok dolej bulion i duś do miękkości mięsa i wyparowania bulionu. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj do sosu 2 łyżki zahartowanej śmietany oraz zaklepkę zrobioną z 2 łyżek mąki. Wymieszaj dokładnie, aby nie powstały kluski.
Podanie:
Gulasz ten doskonale komponuje się zarówno z makaronem jak i z różnymi kaszami.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: britishturkey.co.uk
Zobacz także