Gyros

Gyros
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki pierś z kurczaka około pół kilograma, oliwa z oliwek, mieszanka przyprawy do gyrosa lub: pieprz, sól, włoszczyzna suszona, czosnek, cukier, kolendra, papryka, chilli, gałka muszkatołowa, jałowiec, majeranek, rozmaryn.
Kuchnia fusion, orientalna, arabska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, danie obiadowe, kolacja, przekąska
Metoda gotowania smażenie, pieczenie, grillowanie
Ilość kalorii 160

gyrosWykonanie:

Mięso pokrój w drobne kawałki, wielkość uzależnij od tego czy będzie smażone, pieczone czy grillowane. Zamarynuj je w przyprawach i odrobinie oliwy. Daj mu kilka godzin na złapanie smaku i usmaż, upiecz lub grilluj.

Podanie:

Klasyczny gyros robi się z wieprzowiny i długo opieka na specjalnym rożnie. Jego specyficzny smak daje proces obróbki a nie przyprawy, dlatego w warunkach domowych nie uzyskamy takiego efektu. Mięso przygotowane w ten sposób nadaje się do sałatek, kanapek, tortilli, pit, a także jako normalne mięso obiadowe podane z ryżem czy frytkami.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Tamorlan, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także