Halibut w sosie

Znakomity przepis na halibuta marynowanego pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem. Podany na jaśminowym ryżu z pachnącą bazylią z pieczonymi w chili krewetkami w otoczce warzywnych pereł skąpanych w szafranowo-kaparowym bulionie.
Składniki:
1 łyżka pasty Tom-Yum,
- 40g cukru trzcinowego,
- 90ml wina białego,
- 1 cytryna,
- 400g halibut,
- 200g jaśminowego ryżu,
- szczypta bazylii suszonej Kamis,
- 1 łyżka masła,
- przyprawa chili w proszku Kamis,
- 6-10 szt. krewetek 31/40,
- olej,
- 100g marchwi,
- 100g cukinii,
- 100g białej rzepy,
- szczypta szafranu Kamis,
- 200ml bulionu warzywnego,
- kilka sztuk kaparów,
- sól morska Kamis,
- pieprz kolorowy Kamis,
- papier Saga do gotowania i smażenia.
Sposób przyrządzania:
Robimy karmel z cukru trzcinowego, następnie dodajemy białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok
z cytryny. Gotujemy, miksujemy, doprawiamy do smaku i studzimy. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalewamy wcześniej wyporcjowanego halibuta, którego później smażymy na patelni wyłożonej papierem. Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie, gdy zaczyna robić się miękki wykładamy go na blachę.
Pamiętajmy, że ryżu jaśminowego nie zalewamy zimną wodą!
Delikatnie gotujemy go w bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawiając do smaku. Oczyszczone krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i sproszkowanym chilli, następnie smażymy je po obu stronach - powinny być trochę pikantne. Z marchewki, cukinii i rzepy wycinamy kulki, które następnie gotujemy. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotujemy
w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów, który następnie przecedzamy przez sito doprawiając go do smaku. Powstały bulion wylewamy na talerz, układamy na nim halibuta i warzywne perły.

przepisy kulinarne, dania rybne, dania rybne dietetyczne, halibut, halibut smażony, halibut przepis, halibut z warzywami, halibut sosie
Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera
Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne
Zobacz także