Halibut w sosie

Halibut w sosie

Znakomity przepis na halibuta marynowanego pastą Tom-Yum i trzcinowym cukrem. Podany na jaśminowym ryżu z pachnącą bazylią z pieczonymi w chili krewetkami w otoczce warzywnych pereł skąpanych w szafranowo-kaparowym bulionie.


Składniki:

  • halibut w sosie1 łyżka pasty Tom-Yum,
  • 40g cukru trzcinowego,
  • 90ml wina białego,
  • 1 cytryna,
  • 400g halibut,
  • 200g jaśminowego ryżu,
  • szczypta bazylii suszonej Kamis,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawa chili w proszku Kamis,
  • 6-10 szt. krewetek 31/40,
  • olej,
  • 100g marchwi,
  • 100g cukinii,
  • 100g białej rzepy,
  • szczypta szafranu Kamis,
  • 200ml bulionu warzywnego,
  • kilka sztuk kaparów,
  • sól morska Kamis,
  • pieprz kolorowy Kamis,
  • papier Saga do gotowania i smażenia.


Sposób przyrządzania:

Robimy karmel z cukru trzcinowego, następnie dodajemy białe wino i pastę Tom-Yum oraz sok
z cytryny. Gotujemy, miksujemy, doprawiamy do smaku i studzimy. Tak przyrządzoną, ostudzoną marynatą zalewamy wcześniej wyporcjowanego halibuta, którego później smażymy na patelni wyłożonej papierem. Ryż jaśminowy gotujemy w osolonej wodzie, gdy zaczyna robić się miękki wykładamy go na blachę.

  Pamiętajmy, że ryżu jaśminowego nie zalewamy zimną wodą!

Delikatnie gotujemy go w bulionie z masłem i listkami bazylii, doprawiając do smaku. Oczyszczone krewetki marynujemy w oliwie z oliwek, czosnku, przyprawach i sproszkowanym chilli, następnie smażymy je po obu stronach - powinny być trochę pikantne. Z marchewki, cukinii i rzepy wycinamy kulki, które następnie gotujemy. Pozostałości halibuta, marchewki, cukinii i rzepy gotujemy
w bulionie warzywnym z dodatkiem szafranu, białego wina, octu i kaparów, który następnie przecedzamy przez sito doprawiając go do smaku. Powstały bulion wylewamy na talerz, układamy na nim halibuta i warzywne perły.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Jarosław Uściński, Szef Kuchni restauracji Moonsfera

Źródło: Pierwsze Warsztaty Kulinarne

Polecamy Ci również

Zobacz także