Hamburger

hamburger
Dobry hamburger to przede wszystkim dobór odpowiedniego mięsa.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Mięso: 50 dkg mielonej wołowiny, jajko, sól, pieprz, łyżeczka musztardy, 2 korniszony, cebula 6 bułek pszennych, krążki cebuli, 2 ogórki konserwowe, 6 plastrów pomidora, keczup, sałata
Kuchnia amerykańska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria danie główne, kolacja, przekąska
Metoda gotowania smażenie
Ilość kalorii 380

Wykonanie:

Mięso wymieszaj z łyżeczką musztardy, solą i pieprzem i jajkiem, dodaj do tego potarte korniszony i cebulkę. Wymieszaj wszystko i uformuj z tego kotleciki. Usmaż albo zgrilluj.
Bułki przetnij na pół, posmaruj keczupem, włóż w środek listek sałaty, na nią kotleta i po trochu warzyw.

Podanie:

Przepisów na hamburgery jest mnóstwo, jednak sekret tkwi w mięsie i to na nim trzeba się skupić, reszta to tylko dodatki. Zaproponowana w przepisie musztarda zmiękcza odrobinę wołowinę, natomiast cebulka i korniszon dodany do mięsa urozmaicają jego smak, takie kotleciki warto grillować, gdyż tylko grillowany hamburger nabierze specyficznego aromatu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Len Rizzi, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także