Hiszpan

Hiszpan
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki Biszkopt kakaowy: 5 jajek, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 10 łyżek cukru, 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao; Krem: litr mleka, 4 żółtka, 40 dkg masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki kakao, cukier wanilinowy; Dodatkowo: 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 75 dkg posiekanych orzechów laskowych lub migdałów, 75 gram gorzkiej czekolady, 10 dkg rodzynek, 50 ml wódki lub 25 ml spirytusu;
Kuchnia uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma 22 x 35 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie, gotowanie
Ilość kalorii 520

hiszpanWykonanie:

Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, kiedy piana będzie całkowicie sztywna dodawaj pojedynczo żółtka i miksuj tak długo, aż się połączą w jednolitą masę. Do masy przesiej mąki z proszkiem do pieczenia
i kakao, wymieszaj dokładnie i wylej do formy. Piecz 45 minut w 180 stopniach.
Krem: Z mleka odlej szklankę, resztę podgrzewaj na niewielkim ogniu razem
z cukrem. Pozostałe mleko zmiksuj z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Powstałą masę wlej do gorącego mleka i gotuj cały czas mieszając do czasu aż powstanie gęsty budyń. Przestudź masę. Masło ubij na białą masę i cały czas mieszając dodawaj niewielkie porcje budyniu. Gotową masę podziel na dwie części, jedna część to 30% kremu, druga 70%. Do większej dodaj cukier wanilinowy i część alkoholu, do drugiej alkohol
i kakao. Oba kremy dokładnie wymieszaj.
Orzechy wymieszaj z rodzynkami i startą na wiórki czekoladą.

Biszkopt przetnij na dwa blaty. Spodni blat pokryj częścią kremu jasnego i posyp połową wymieszanych bakalii ze startą czekoladą i przykryj drugim blatem, na który nałóż resztę jasnego kremu, na niego ciemny krem i wysyp równomiernie resztę bakalii.

Uwaga
Biszkopt możesz naponczować dowolnym płynem, ważne by pasował smakowo do reszty ciasta.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: kuchnianadatlantykiem.com

Polecamy Ci również

Zobacz także