Humus

Humus
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki puszka ciecierzycy, 3 łyżki tahini - pasty sezamowej, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy
Kuchnia Arabska, żydowska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 200 gram
Kategoria przystawka, dodatek do innych potraw, przekąska, danie wegetariańskie
Ilość kalorii 175

humusWykonanie:

Odsącz ciecierzycę z zalewy z puszki, jednak jej nie wylewaj, gdyż może się przydać. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie za pomocą blendera, tak długo, aż osiągną jednolitą konsystencję. Na koniec dodaj trochę zalewy z ciecierzycy by uzyskać odpowiednią konsystencję i miksuj jeszcze przez kilka minut na małych obrotach.

Podanie:

Humus może służyć nam jako pasta na pieczywo. Jednak znakomicie sprawdza się w roli przystawki czy przekąski. Można podać do niego grube paluszki, chlebki pita czy inne pieczywo, albo zrobić humus
o konsystencji dipu i podawać z pokrojonymi warzywami czy chipsami.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także