Jabłecznik

Jabłecznik
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram jabłek, 5 jajek, 3 szklanki mąki, szklanka cukru, 25 dkg masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki kaszy manny
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy forma o średnicy 26x28 cm lub wymiarach 25x33 cm
Kategoria deser, ciasto
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 420

jabłecznikWykonanie:

Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne
i pokrój w półksiężyce. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, tłuszcz, cukier, mąkę i proszek do pieczenia wyrób na ciasto. Ciasto podziel na 3 części, jedną odłóż, dwie rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Ciasto posyp kaszą manną, ułóż na niej jabłka. Na jabłka wyłóż ubitą pianę z białek,
a na to starte na grubych oczkach tarki ciasto.

Podanie: 

Ciasto można urozmaicić posypując jabłka cynamonem, a wierzchnią warstwę ciasta zmieszać z kakaem.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bellevuebakery.co.uk

Polecamy Ci również

Zobacz także