Jabłecznik
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram jabłek, 5 jajek, 3 szklanki mąki, szklanka cukru, 25 dkg masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki kaszy manny |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | forma o średnicy 26x28 cm lub wymiarach 25x33 cm |
Kategoria | deser, ciasto |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 420 |
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne
i pokrój w półksiężyce. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka, tłuszcz, cukier, mąkę i proszek do pieczenia wyrób na ciasto. Ciasto podziel na 3 części, jedną odłóż, dwie rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Ciasto posyp kaszą manną, ułóż na niej jabłka. Na jabłka wyłóż ubitą pianę z białek,
a na to starte na grubych oczkach tarki ciasto.
Podanie:
Ciasto można urozmaicić posypując jabłka cynamonem, a wierzchnią warstwę ciasta zmieszać z kakaem.
szarlotka, jabłecznik, jabłecznik z kruszonką, ciasto z jabłkami, jabłecznik z pianką, jabłecznik z pianką i kruszonką, jabłecznik przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: bellevuebakery.co.uk
Zobacz także
krytyczna
Pani Katarzyno niestety, ale to kolejne zdjęcie, które nie przedstawia opisywanej potrawy. O co w tym wszystkim chodzi?
Redakcja
To są zdjęcia przykładowe potraw w tym przypadku jabłecznika.