Jagnięcina - przepis Wojciecha Modesta Amaro

Jagnięcina - przepis Wojciecha Modesta Amaro
Informacje o przepisie
Składniki 1 biodrówka jagnięca, 1 gałązka tymianku, 50 ml sosu z jagnięciny, 6 salsefii, 500 g topinamburu, 100 g skrobi ziemniacznej, 1 g gumy ksantanowej, 50 g ziaren dyni, 2 pęczki szałwii, 30 ml oleju z pestek dyni, 1 ząbek czosnku, 1 grzyb portobello.
Kategoria danie główne
Metoda gotowania smażenie, gotowanie, pieczenie

Biodrówkę cielęcą z tymiankiem zamykamy w naczyniu próżniowym i wstawiamy do piekarnika parowego o temp. 56ºC na 2 godziny. Po upływie tego czasu, wyjmujemy, hartujemy w zimnej wodzie i kroimy na porcje. Każdą z nich zamknij w worku z sosem jagnięcym i odgrzewaj w piekarniku parowym o temp 52ºC .

jagnięcinaSalsefię obieramy, a następnie przekładamy do rondla z odrobiną soku z cytryny i solą. Całość gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. Następnie potnij na kawałki wielkości kopytek.

Topinambur obierz i gotuj w szybkowarze, aż zrobi się miękki. Przełóż do thermomixu, wraz ze skrobią, i gotuj w temperaturze 80ºC przez 45 minut. Zmiel dokładnie, dodając gumę ksantanową , dopraw solą i jałowcem. Gdy masa przestygnie, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij do pojemnika z lodowatą wodą tak, aby powstała „rurka”. Potnij ją nożyczkami na kopytka i odcedź z wody.

Usmaż grzyba na maśle, na koniec dodając kopytka i salsefię. Nałóż na talerz, a następnie ułóż porcję jagnięciny.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Wojciech Modest Amaro

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także