Jagodowa straciatella

Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%,
- 300 g jagód,
- 1 galaretka niebieska,
- 1 galaretka ametystowa.
Sposób przyrządzania:
Galaretkę niebieską rozpuścić w 300 ml wody, ametystową w 200 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Gdy już lekko stężeją niebieską galaretkę wlać do foremki i wstawić do lodówki, aby zsiadła się jeszcze bardziej. Foremkę można wcześniej nieco schłodzić, co przyspieszy proces. Następnie ubić na sztywno śmietankę, powoli wlewać galaretkę ametystową, cały czas ubijając. Do masy dodać jagody, wymieszać. Następnie jagodową masę przełożyć do foremki na stężoną galaretkę. Dokładnie wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Oczywiście można użyć innych galaretek pasujących kolorystyczne.
Przepis pochodzi z konkursu "Potrawy na lato", przesłała Monika Piekarska

deser jagodowy, jagodowa straciatella, pomysł na jagody, jagody przepis, deser jagodowy przepis, deser ze śmietany
Autor: Monika Piekarska
Zobacz także