Jaja faszerowane

0
Jajka faszerowane
Przepis na dekoracyjne jajka faszerowane.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 4-5 sztuk pieczarek
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1—2 łyżki oliwy do smażenia pieczarek
  • sól i pieprz
  • pietruszka do ozdoby

 

Sposób przyrządzania:

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki.

UWAGA!!!
Ostrożnie wyjąć i posiekać żółtka.
Pieczarki posiekać i usmażyć na 1 łyżce oliwy, aż odparuje z nich cała woda. Następnie ostudzić.
Na osobnym talerzyku delikatnie wymieszać posiekane żółtka, pieczarki, tarty żółty ser oraz majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
„Miseczki” z białek napełnić żółtkowym farszem. Każdą połóweczkę ozdobić np. natką pietruszki, (lub innymi elementami według uznania).

Gotowanie jaj na twardo, proponuję sprawdzony sposób ugotowania jaj na twardo, z żółtkami bez ciemnej obwódki:
Jajka zalać zimną wodą tak aby je w całości pokryła. Zagotować i od momentu wrzenia gotować 10 minut. Po tym czasie od razu wyjąć i przełożyć do naczynia wypełnionego zimną wodą a nawet kostkami lodu.
Jaja przygotowane w ten sposób stygną bardzo szybciutko, a żółtka nie mają ciemnych obwódek.

Przepis został nadesłany przez Panią Wioletę Tkaczyk do konkursu "Potrawy walentynkowe"

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Wioleta Tkaczyk

Polecamy Ci również

Zobacz także