Jaja faszerowane

Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 4-5 sztuk pieczarek
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 1—2 łyżki oliwy do smażenia pieczarek
- sól i pieprz
- pietruszka do ozdoby
Sposób przyrządzania:
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki.
UWAGA!!!
Ostrożnie wyjąć i posiekać żółtka.
Pieczarki posiekać i usmażyć na 1 łyżce oliwy, aż odparuje z nich cała woda. Następnie ostudzić.
Na osobnym talerzyku delikatnie wymieszać posiekane żółtka, pieczarki, tarty żółty ser oraz majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
„Miseczki” z białek napełnić żółtkowym farszem. Każdą połóweczkę ozdobić np. natką pietruszki, (lub innymi elementami według uznania).
Gotowanie jaj na twardo, proponuję sprawdzony sposób ugotowania jaj na twardo, z żółtkami bez ciemnej obwódki:
Jajka zalać zimną wodą tak aby je w całości pokryła. Zagotować i od momentu wrzenia gotować 10 minut. Po tym czasie od razu wyjąć i przełożyć do naczynia wypełnionego zimną wodą a nawet kostkami lodu.
Jaja przygotowane w ten sposób stygną bardzo szybciutko, a żółtka nie mają ciemnych obwódek.
Przepis został nadesłany przez Panią Wioletę Tkaczyk do konkursu "Potrawy walentynkowe"

Autor: Wioleta Tkaczyk
Zobacz także