Jajecznica ze strusich jaj

0
Jajecznica ze strusiego jaja
Jajecznica ze strusiego jaja jest zdrowa i przede wszystkim bardzo smaczna.

Jajecznica to typowe niedzielne śniadanie w polskich domach. Najczęściej podawana z boczkiem lub kiełbaską oprószona szczypiorkiem jest pysznym i zdrowym posiłkiem dającym energię na cały dzień.

Jest wiele przepisów kulinarnych na jajecznicę. Dzisiaj zachęcamy do zapoznania się z jej troszeczkę inną wersją, a mianowicie z jajecznicą ze strusiego jaja.

Jajo strusie

Jajo strusie jest największym jajem świata może z powodzeniem zastąpić 30 jajek kurzych. Jedno jajo może ważyć nawet 1,5 kg, a jego koszt może wynosić 90 zł. Potrawy ze strusich jaj są polecane przez wielu dietetyków ze względu na niską zawartość cholesterolu.

Zobacz przepis na przepyszne danie: Makaron z cukinią w sosie śmietanowym

Przepis na dobrą jajecznice

Jak zrobić jajecznicę ze strusiego jaja? Przede wszystkim zdecydujmy się na takie danie w momencie kiedy mamy do wykarmienia większą liczbę osób. Do rozłupania skorupki z pewnością będziemy potrzebowali wiertarki albo młotka.

Składniki na jajecznicę:

  • 1 sztuka strusiego jaja,
  • kostka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Używając wiertła wiercimy otwory z obu stron i wydmuchujemy zawartość jajka. Całość mieszamy, solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jak tradycyjną jajecznicę.

Z pewnością będzie to dobra i zdrowa jajecznica jak dodamy do niej świeże warzywa takie jak pomidory, cebulę czy szczypiorek.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

, ,

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także