Jajka faszerowane

Jajka faszerowane
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 7 dużych wiejskich jaj, 50 dkg startego żółtego sera, 6 korniszonów, cebula, majonez, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, natka pietruszki, tarta bułka
Kuchnia polska, fusion
Wielkość przygotowywanej potrawy 12 porcji
Kategoria przystawka, śniadanie, kolacja, danie wegetariańskie
Metoda gotowania gotowanie, zapiekanie
Ilość kalorii 100

Wykonanie:

6 jaj ugotuj na twardo i wystudź. Jaja w skorupkach przetnij na pół, tak aby nie uszkodzić łupinek. Za pomocą łyżki wyjmij delikatnie białko i żółtko, wrzuć do miski.

jajka faszerowane

Korniszony i cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z jajkami, dodaj ser i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wymieszaj. Dodaj majonez i łyżeczkę musztardy tak, aby zrobiła się z tego zwarta masa. Nakładaj porcjami do połówek skorupek jajek. Rozbełtaj jajko, tak jak do panierki, tartą bułkę wysyp na talerzyk. Jajka od strony farszu umocz w rozbełtanym jajku, następnie w tartej bułce. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut lub smaż na patelni przez kilka minut.

Podanie:

Ten sposób na jajka faszerowane jest jednym z bardziej popularnych, jednak to co do nich włożymy zależy tylko od nas, możemy dodać posiekaną szynkę czy inną kiełbasę bądź tuńczyka. Zamiast panierki możemy użyć żółtego sera, a zamiast majonezu pasować będzie również twarożek homogenizowany, keczup czy sos czosnkowy.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: easteuropeanfood.about.com

Polecamy Ci również

Zobacz także