Jajka faszerowane
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | 7 dużych wiejskich jaj, 50 dkg startego żółtego sera, 6 korniszonów, cebula, majonez, łyżeczka musztardy, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, natka pietruszki, tarta bułka |
Kuchnia | polska, fusion |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 12 porcji |
Kategoria | przystawka, śniadanie, kolacja, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | gotowanie, zapiekanie |
Ilość kalorii | 100 |
Wykonanie:
6 jaj ugotuj na twardo i wystudź. Jaja w skorupkach przetnij na pół, tak aby nie uszkodzić łupinek. Za pomocą łyżki wyjmij delikatnie białko i żółtko, wrzuć do miski.
Korniszony i cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z jajkami, dodaj ser i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wymieszaj. Dodaj majonez i łyżeczkę musztardy tak, aby zrobiła się z tego zwarta masa. Nakładaj porcjami do połówek skorupek jajek. Rozbełtaj jajko, tak jak do panierki, tartą bułkę wysyp na talerzyk. Jajka od strony farszu umocz w rozbełtanym jajku, następnie w tartej bułce. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut lub smaż na patelni przez kilka minut.
Podanie:
Ten sposób na jajka faszerowane jest jednym z bardziej popularnych, jednak to co do nich włożymy zależy tylko od nas, możemy dodać posiekaną szynkę czy inną kiełbasę bądź tuńczyka. Zamiast panierki możemy użyć żółtego sera, a zamiast majonezu pasować będzie również twarożek homogenizowany, keczup czy sos czosnkowy.

jajka faszerowane, jajka faszerowane przepis, jajka faszerowane w skorupkach, jajka faszerowane przekąski
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: easteuropeanfood.about.com
Zobacz także