Jajka faszerowane oryginalnie udekorowane

Składniki:
- 6 ugotowanych jaj,
- 1/4 szklanki startego sera,
- 1 łyżeczka drobniutko posiekanej cebuli,
- 1/2 łyżeczki musztardy,
- 5 łyżek majonezu,
- szczypta pieprzu,
- papryka czerwona,
- 3 oliwki.
Sposób przyrządzania:
Odetnij czubki jaj, aby mogły stanąć na talerzyku bez wywracania. Następnie odetnij czubki jajek na 1/3 wysokości. Wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem. Do żółtek dodaj majonez, cebulkę, ser, musztardę, pieprz, i mieszaj aż wszystko uzyska kremową masę. Następnie łyżeczką nakładaj masę żółtkową z powrotem do białek, powinna wystawać delikatnie ponad jajko. Potem ponakładaj wcześniej odcięte czubki.
Przeczytaj: Czym się charakteryzują i ile kosztują jajka od kur, przepiórek, kaczek i innych ptaków
Oliwki pokrój na plasterki. Z nich zrobisz oczy kurczaków. Z papryki wytnij małe trójkąciki, które będą dziobkami kurczaków. Oczy delikatnie przyciśnij do masy żółtkowej a poniżej dzióbki wzorując się zdjęciem. Przed podaniem schłodzić.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zobacz także