Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

0
Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

Składniki:

  • jajka - 6 sztuk,
  • cebula - 1 sztuka,
  • szynka wędzona - 1 duży kawałek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kostka koperkowa - 1 sztuka,
  • papryka mielona słodka - 1 łyżka,
  • majonez - 3 łyżki,
  • śmietana - 2 łyżki,
  • ząbek czosnku - 1 sztuka,
  • pomidor - 1 sztuka,
  • ser żółty, starty - 4 łyżki.

Kto ma dość tradycyjnego smaku jajek z groszkiem czy szczypiorkiem? Proponuję inne połączenia smaków!

Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

Jajka gotujemy, potem kroimy je na pół. Żółtka odkładamy do miseczki, w której będziemy przygotowywać farsz. Cebulkę kroimy drobno i lekko podsmażamy na patelni, tylko tak, żeby się zeszkliła i była słodkawa. Do żółtek dodajemy posiekaną drobno szynkę, cebulkę i przyprawy, tj. kostkę koperkową, sól, pieprz i dość sporo słodkiej papryki. Całość mieszamy i rozgniatamy, dodajemy po trochu majonez tak, by powstała jednolita masa. Z takiego farszu lepimy kulki, i nakładamy na połówki jajek.

Sos przygotowujemy ze śmietany (lub jogurtu) i majonezu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przed podaniem polewamy sosem jajka, dodając jeszcze posiekanego drobno dojrzałego pomidora i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Rewelacja!

Autor przepisu: agf

Oceń artykuł
4,40 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Polecamy Ci również

Zobacz także