Jajka faszerowane w sosie czosnkowym

Składniki:
- jajka - 6 sztuk,
- cebula - 1 sztuka,
- szynka wędzona - 1 duży kawałek,
- sól, pieprz do smaku,
- kostka koperkowa - 1 sztuka,
- papryka mielona słodka - 1 łyżka,
- majonez - 3 łyżki,
- śmietana - 2 łyżki,
- ząbek czosnku - 1 sztuka,
- pomidor - 1 sztuka,
- ser żółty, starty - 4 łyżki.
Kto ma dość tradycyjnego smaku jajek z groszkiem czy szczypiorkiem? Proponuję inne połączenia smaków!
Jajka gotujemy, potem kroimy je na pół. Żółtka odkładamy do miseczki, w której będziemy przygotowywać farsz. Cebulkę kroimy drobno i lekko podsmażamy na patelni, tylko tak, żeby się zeszkliła i była słodkawa. Do żółtek dodajemy posiekaną drobno szynkę, cebulkę i przyprawy, tj. kostkę koperkową, sól, pieprz i dość sporo słodkiej papryki. Całość mieszamy i rozgniatamy, dodajemy po trochu majonez tak, by powstała jednolita masa. Z takiego farszu lepimy kulki, i nakładamy na połówki jajek.
Sos przygotowujemy ze śmietany (lub jogurtu) i majonezu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem polewamy sosem jajka, dodając jeszcze posiekanego drobno dojrzałego pomidora i posypujemy startym na tarce żółtym serem. Rewelacja!
Autor przepisu: agf

Opracowanie: Redakcja
Zobacz także