Jajka – myć czy nie myć przed użyciem?

0
Jajka – myć czy nie myć przed  użyciem?
Jajka to produkt, który spożywamy w dużej ilości. Większość z nas nie wyobraża sobie niedzilnego śniadania bez jajecznicy. Jednak przed jej przygotowaniem umyjmy dokładnie jajka.

Jajka to jeden z podstawowych produktów żywnościowych. Chętnie je jemy i nie musimy się w tym szczególnie ograniczać. Problemem bywa jednak stan higieniczny skorupek. Wielu z nas zastanawia się pewnie, jak to możliwe, by w dzisiejszych czasach w sklepach sprzedawano brudne jajka. Odpowiedź na to pytanie oraz omówienie problematyki mycia jajek w domach znajdziecie poniżej.

Obowiązujące przepisy prawne nie regulują dopuszczalnego poziomu bakterii na skorupkach jaj. Jedyne oficjalne zalecenie jest takie, by produkty spożywcze były wolne od zanieczyszczeń bakteriologicznych. Jednocześnie regulacje unijne zakazują mycia i czyszczenia jaj przeznaczonych do sprzedaży i spożycia przez konsumentów. W związku z powyższym jaj nie myją ani ich producenci, ani zakłady pakowania. Jedyną czynnością, jakiej poddawane są niektóre jaja przed trafieniem do sklepów jest ich sortowanie i naświetlanie poprzez lampy UV. Wydaje się zatem absolutną oczywistością umycie jajka zanim zostanie ono przez nas wykorzystane. Jednak i tu istnieją pewne wątpliwości, które postaramy się rozwiać.

Polecamy: Jajko na miękko i jajko na twardo – jak długo gotować

Kilka zdań o przechowywaniu jajek

Jajka należy przechowywać w lodówce, w wyznaczonym do tego celu pojemniku, który najczęściej zlokalizowany jest na drzwiach. Warunki chłodnicze (niższa temperatura) sprawiają, że aktywność bakterii znajdujących się na skorupkach jest ograniczona i takie jajka są dla nas bezpieczniejsze. Jajka układamy tępym końcem ku górze, aby komora powietrzna powiększała się jak najwolniej.

Jajka myjmy tuż przed użyciem...

a następnie sparzmy wrzątkiem.

severyanka Pixabay.com
Obowiązujące przepisy prawne nie regulują dopuszczalnego poziomu bakterii na skorupkach jaj.

Jedyne oficjalne zalecenie jest takie, by produkty spożywcze były wolne od zanieczyszczeń bakteriologicznych.

ponce_photography Pixabay.com
Jaj po przyniesieniu ze sklepu nie myje się...

... a to, że skorupki są nieco przybrudzone lub przykleiło się do nich np. kurze piórko nie powinno wzbudzać naszych obaw.

emirkrasnic Pixabay.com

Jaj po przyniesieniu ze sklepu nie myje się, a to, że skorupki są nieco przybrudzone lub przykleiło się do nich np. kurze piórko nie powinno wzbudzać naszych obaw (zwłaszcza jeśli dokonaliśmy zakupu w sprawdzonym i dobrze znanym źródle). Mycie jajek na długo przed planowanym ich spożyciem jest niewskazane, ponieważ na skorupkach znajduje się naturalna warstwa ochronna, która działa jak membrana chroniąca jajko przed  zepsuciem. To właśnie dlatego jaja niemyte dłużej zachowują świeżość, a tym samym przydatność do spożycia.

Obowiązkowe mycie jajek przed użyciem

Sytuacja z myciem jajek zmienia się diametralnie, gdy zamierzamy ich użyć, a już szczególnie jeśli planujemy spożycie bez obróbki termicznej (np. do kogla-mogla czy do tatara). Zresztą nawet przed usmażeniem oraz ugotowaniem, każde jajko powinno być starannie wymyte. Zdecydowanie zmniejsza to ryzyko zatruć pokarmowych (szczególnie spowodowanych pałeczkami salmonelli), ale musimy zdawać sobie sprawę, że nie eliminuje ich całkowicie. Bakterie te giną bowiem dopiero w temperaturze 60 - 65˚C, czyli podczas obróbki termicznej jajek. Nie oznacza to oczywiście, że spożywanie jaj na surowo jest zabronione. W tym przypadku trzeba jednak zachować wzmożoną ostrożność, czyli umyć jajka bardzo dokładnie i dodatkowo sparzyć je wrzątkiem.

Zobacz także: Jak rozpoznać świeżość i jakość jaj kurzych (WIDEO)

Jak i czym myć jajka?

Jajka przeznaczone do użycia wyjmujemy z lodówki i układamy je np. po jednej stronie zlewu bądź trzymamy w tzw. brudnym pojemniku. Do jednej komory zlewozmywaka napuszczamy gorącą wodę i wkładamy do niej jajka. Myjemy je za pomocą przeznaczonej do tego celu szczoteczki kuchennej, a następnie opłukujemy pod bieżącą wodą w drugiej komorze. Układamy z dala od jajek jeszcze nie umytych (najlepiej w przygotowanym uprzednio czystym pojemniku).

Po umyciu wszystkich jajek, które zamierzamy w danym momencie spożytkować, myjemy tzw. brudny pojemnik (wskazane jest posłużenie się płynem do mycia naczyń lub octem), wypuszczamy wodę ze zlewozmywaka, myjemy jego komorę i na koniec własne dłonie. Czystymi rękoma można bez obaw wybijać jajka np. na patelnię. Warto przypomnieć, że jaja, które mają być spożyte bez obróbki termicznej powinno się dodatkowo zanurzyć na około 10 sekund we wrzątku.

Jajka należy myć, ale…

…nie można przesadzać ze sterylnością skorupki. Ponieważ w zakresie mycia jajek bardzo często dochodzi zarówno do przesady, jak i całkowitego zaniechania tej czynności, warto jednoznacznie podkreślić, że jedno i drugie rozwiązanie nie jest właściwe.

Warto wiedzieć: Jak ugotować jajko w koszulce

Do dziś jest grono osób (zwłaszcza starszych), które jajek nigdy nie myło i nadal nie myje pomimo nagonki na powyższe. Starsze panie zazwyczaj o wszystkim wiedzą lepiej i w żaden sposób nie dają się przekonać, że jajka przed spożyciem jednak powinny być umyte. Dowód na słuszność ich przekonań to przeważnie stwierdzenie, że przez całe życie tak robiły i jakoś do tej pory wszyscy w rodzinie szczęśliwie żyją. Cóż? Niechaj i tak będzie dalej…

Z drugiej strony mamy do czynienia ze znaczną przesadą w dbałości o czystość skorupki spożywanych przez nas jajek. Tu największym zaangażowaniem i różnorodnością pomysłów wykazują się zwłaszcza świeżo upieczone gospodynie domowe. Tymczasem, warto zdawać sobie sprawę, że mycie jajek przed włożeniem ich do lodówki naprawdę jest zbędne, a co więcej szkodzi samym jajkom. Nie ma też potrzeby szorowania skorupek chemicznymi detergentami, z których najczęściej używanym jest płyn do naczyń, ale zdarza się też i sięganie po silniejsze mleczka i proszki. Zupełnie niedopuszczalne jest „odkażanie” jajek w occie. Skorupka jest twarda dzięki zawartości w niej węglanu wapnia, a ocet go skutecznie wypłukuje, w efekcie czego skorupka mięknie. Takie jajko nie nadaje się do spożycia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także