Jak czyścić lodówkę. Poznaj sprawdzone metody

0
Sprzątanie i mycie lodówki
Do czyszczenia lodówki przyda się soda i ocet.

Utrzymanie lodówki w czystości to gwarancja zachowania dłuższej świeżości przechowywanych w nich produktów oraz braku drożdżaków, pleśni oraz innych bakterii, które mogą doprowadzić do poważnych chorób, a nawet śmierci. Podpowiadamy jak czyścić lodówkę. Poznaj sprawdzone metody.

Aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce i groźnych chorób wywołanych przez zepsute produkty przede wszystkim raz w tygodniu należy zrobić przegląd. Stare jedzenie wyrzucić, a rzeczy z bliskim terminem ważności ustawić w zasięgu ręki.

Jak czyścić lodówkę?

Przed rozpoczęciem mycia lodówki pamiętajmy, aby ją wyłączyć z prądu i wyjąc wszystkie znajdujące się w niej rzeczy. Do dokładnego wyczyszczenia będzie nam potrzebna ciepła woda z płynem do mycia lub mydłem.  Możemy też użyć sody oczyszczonej (1 łyżka na 1 litr wody) lub octu (3 łyżki na 1 litr wody). Czyszczenie lodówki zaczynajmy od góry. Umyjmy dokładnie każdy zakamarek i szczelinę. Następnie spłukujemy i wycieramy suchą szmatką lub ręcznikiem papierowym. Gumę w drzwiczkach należy od czasu do czasu przetrzeć talkiem. Zabieg ten wydłuży żywotność uszczelek.

Polecamy: Ekologiczne sposoby na porządki w domu

Czego nie wolno robić myjąc lodówkę?

Ponieważ większość lodówek ma system no Frost to ta porada jest dla tych którzy są posiadaczami starszych modeli:

  • nie stosujmy żadnych środków, które przyśpieszają rozmrażanie,
  • nie podważajmy lodu nożem,
  • nie wkładajmy garnka z wrzątkiem.

Dowiedz się: Jak skutecznie ścierać kurz w mieszkaniu

Jak zlikwidować brzydki zapach w lodówce?

Jest kilka sposobów na pozbycie się brzydkiego zapachu z wnętrza lodówki. Do tego celu możemy użyć proszku do pieczenia i jabłka. Na talerzyk kładziemy jabłko i wsypujemy proszek do pieczenia i zostawiamy go w środku. Po dwóch tygodniach należy wsypać nowy proszek. Zamiast proszku można także użyć zużytych jednak dobrze wysuszonych fusów po kawie. Jako pochłaniacz brzydkich woni sprawdzi się też cytryna. Owoc można przekroić i wsadzić na tydzień do lodówki. W lodówce można też zamiast cytryny zostawić tylko jej skórkę.

Żeby zapachy jedzenia się nie mieszały, do lodówki wstawmy pojemnik z sodą oczyszczoną lub mieloną kawą.

Oceń artykuł
4,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

Polecamy Ci również

Zobacz także