Jak dbać o sztućce?

0
Jak dbać o sztućce?

Jeśli twoje sztućce z niewyjaśnionych przyczyn pokrywają się plamkami rdzy i nie są odporne na mycie w zmywarce, może to oznaczać, że sposób ich używania i konserwacji jest niedostosowany do materiału, z jakiego są wykonane. W zależności od tego, czy sztućce są wykonane ze stali nierdzewnej, ze srebra czy platerowane, mogą mieć różną trwałość i odporność na użytkowanie.

czyszczenie sztućców ze srebraSztućce srebrne

W minionych czasach wyroby ze srebra posiadali jedynie przedstawiciele najbogatszych warstw burżuazji i arystokracji. Stanowiły one swego rodzaju nobilitację, a oprócz tego były chętnie używane ze względu na walory estetyczne i użytkowe, nie zmieniały bowiem smaku potraw,
w przeciwieństwie do sztućców cynowych. Dziś srebrne sztućce wciąż traktowane są jako wyroby na wyjątkowe okazje, jednak aby służyły przez wiele lat, trzeba o nie należycie dbać. - Niekorzystnie wpływa na nie wilgoć, światło, dym tytoniowy, a nawet powietrze. W wyniku kontaktu z siarką i jej związkami, zawartymi
w niektórych potrawach i gotowych produktach, np. rybach morskich, jajkach czy majonezie, sztućce pokrywają się siarczkiem, który jest przyczyną śniedzenia srebrzystej powierzchni. Nie jest to w żaden sposób szkodliwe dla zdrowia, ale może wyglądać mało estetycznie - wyjaśnia Małgorzata Otte z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. – Wszelkie zabrudzenia usuniemy używając miękkich szmatek impregnowanych środkami czyszczącymi i specjalnych past oraz płynów do czyszczenia sreber - dodaje Małgorzata Otte.

sztućce srebrneSztućce ze srebra powinny być właściwie przechowywane - najlepiej w szczelnych pojemnikach wyłożonych materiałem. Nie można ich wkładać do zmywarki, myje się je ręcznie
i pojedynczo tuż po skończeniu posiłku. Następnie należy przetrzeć je do sucha i wypolerować, by pozostały błyszczące.

Sztućce platerowane

Wyroby platerowane to takie, które pokryte są warstwą metalu szlachetnego, takiego jak srebro czy złoto. Dzięki odkryciu techniki platerowania sztućce imitujące np. srebrne stały się dostępne dla wszystkich, nie tylko dla tych najzamożniejszych. Sztućce platerowane są bardzo trwałe i odporne na korozję. Wymagają jednak podobnej dbałości i technik konserwacji, jak wyroby ze srebra. Trzeba je skrupulatnie przechowywać, a podczas mycia zachować ostrożność, bowiem łatwo można je zarysować. Nie powinno się myć ich w zmywarce.

Sztućce oksydowane

Oksydowanie to inaczej czernienie stali, które osiąga się w procesie produkcji. Sztućce poddane oksydowaniu są odporne na korozje i nabierają wyjątkowych walorów ozdobnych. Do czyszczenia takich "celowo postarzonych" wyrobów nie należy używać wody z solą kuchenną - warstwa oksydowana ulega w takim roztworze zniszczeniu.

srebro stołoweSztućce ze stali nierdzewnej

Sztućce wykonane ze stali szlachetnej są obecnie najpopularniejsze i najczęściej występują w naszych domach. Produkowane są z połączenia stopów żelaza, węgla i chromu, z dodatkiem niklu. Pomimo wielkiej popularności, są znacznie mniej odporne
i trwałe od sztućców srebrnych i platerowanych, dlatego posłużą nam krócej. Nie wypada ich podawać na oficjalnych spotkaniach, na których podejmujemy znamienitych gości. Można je spokojnie myć w zmywarce, jednak jeśli chcemy zachować ich blask, ostrożnie stosujmy proszki
i detergenty, które mogą zarysować ich powierzchnię.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Korzeniecka

Źródło: Hefra

Polecamy Ci również

Zobacz także