Jak dobrać okap kuchenny

Jak dobrać okap kuchenny

Okap Brick SIL-K, cena: 5 299 zł. (fot. Franke)Okap to jedno z najważniejszych kuchennych urządzeń, którego zadaniem jest usuwanie nieprzyjemnych zapachów oraz pochłanianie oparów i tłuszczów powstających podczas gotowania.

Prawidłowo dobrany okap to gwarancja świeżego powietrza w kuchni, komfortu przygotowywania posiłków, ale też i bezpieczeństwa. Jak pośród bogatej oferty urządzeń dostępnych na rynku wybrać takie, które będzie jednocześnie funkcjonalne i spełniające nasze oczekiwania?
Nowoczesne okapy są nie tylko wysokiej jakości urządzeniami filtrującymi powietrze, ale także efektowną ozdobą pomieszczenia. Niestety często zdarza się, że kupując sprzęt kuchenny zwracamy uwagę tylko na jego wygląd. Tymczasem, aby okap optymalnie spełniał swoje zdanie, w pierwszej kolejności powinniśmy dobrać jego wydajność do wielkości naszej kuchni, a następnie rozważyć również inne parametry: głośność urządzenia, szerokość, sposób montażu, położenie okapu w kuchni oraz rodzaj filtra.

Okap Swing, cena: 6 999 zł. (fot. Franke)Okap Up&Down, cena: 7 899 zł. (fot. Franke)

Rodzaj okapu

Na rynku dostępnych jest wiele modeli okapów różniących się sposobem montażu. Okapy ścienne, jak sama nazwa wskazuje, montowane są na ścianie. Takie rozwiązanie sprawdza się w każdej stylizacji kuchni, zarówno nowoczesnej, jak i retro – oferta dekoracyjnych okapów ściennych jest bardzo szeroka. Bardzo efektowne są okapy wyspowe, przeznaczone do dużych pomieszczeń i montowane pod sufitem nad kuchenną wyspą. Eleganckie urządzenie przypomina wiszącą lampę, która po uruchomieniu funkcji wentylacji opuszcza się nad płytę, pełniąc funkcję okapu. Do małych kuchni wybierane są często okapy podszafkowe, montowane pod szafką kuchenną. Ich wydajność nie jest wysoka, jednak pozwalają zaoszczędzić sporą ilość miejsca, tak cennego w małych pomieszczeniach.

fot. Frankefot. Franke

Wydajność okapu

Wydajność okapu, podawana w metrach sześciennych na godzinę, informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. Dobrze dobrany okap powinien przefiltrować całe powietrze w kuchni dziesięć razy w ciągu jednej godziny, absolutne minimum to około sześć razy. Optymalną moc okapu można obliczyć za pomocą prostego wzoru: W = X x Y x Z x 10, w którym
X, Y i Z oznaczają długość, szerokość i wysokość kuchni. Należy jednak pamiętać, że wzór ten dotyczy pomieszczenia zamkniętego, jeżeli więc kuchnia jest połączona z salonem (tzw. kuchnia otwarta), należy zakupić okap o jak największej wydajności.
Aby ułatwić użytkownikom ustawienie optymalnych parametrów okapu, firma Franke zastosowała
w większości swoich modeli, m.in. w nowoczesnym okapie Swing, kilkustopniową regulację mocy, bieg intensywny oraz specjalną funkcję 24 h, która aktywuje okap co godzinę na 10 minut i umożliwia stałą wentylację pomieszczenia.

Szerokość i sposób podłączenia

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez producentów urządzeń kuchennych, okap zawsze powinien być szerszy od płyty grzewczej (np.: do płyty o szerokości 60 cm powinno się zastosować okap o szerokości od 70 do 90 cm). Dzięki temu wszystkie zapachy powstające podczas gotowania będą skutecznie pochłaniane lub usuwane przez urządzenie. W kuchni niezmiernie ważna jest dobra wentylacja. Aby jednak okap spełniał swoją funkcję i odpowiednio wentylował kuchnię, musimy też zastanowić się nad sposobem jego montażu – czy zainstalujemy okap jako wyciąg (podłączenie bezpośrednio do specjalnego kanału wentylacyjnego), czy jako pochłaniacz, pracujący jedynie w obiegu zamkniętym. Pierwszy sposób jest bardziej wydajny, jednak nie zawsze jest możliwy do zastosowania, np. w starszych budynkach wielorodzinnych. Na szczęście producenci i na to znaleźli rozwiązanie. Aby okap mógł pracować w obiegu zamkniętym bez konieczności podłączania do kanału wentylacyjnego, wystarczy dokupić aktywny filtr węglowy, który skutecznie pochłania zapachy z powietrza. Filtr ten jest jednorazowy, wystarcza na 200 godzin pracy urządzenia, a dodatkowo w wybranych modelach okapów o konieczności jego wymiany informują specjalne wskaźniki.
W okapach podłączanych do kanału wentylacyjnego powietrze odprowadzane jest na zewnątrz budynku. W tym przypadku nie potrzebujemy aktywnych filtrów węglowych, wystarczą wielorazowe filtry metalowe, dostarczane w komplecie z okapem. Taki filtr po zabrudzeniu myje się w zmywarce. Aby zapewnić optymalną pracę okapu, zaleca się zarówno czyszczenie filtrów metalowych, jak
i wymianę filtrów węglowych przynajmniej raz na dwa miesiące.

Głośność pracy okapu

Głośność okapu to parametr, który nie wpływa na wydajność urządzenia, ale decyduje o komforcie pracy w kuchni. Producenci systemów kuchennych stale pracują nad nowymi technologiami, które pozwalają uczynić z okapów urządzenia pracujące jednocześnie bardzo cicho i wydajnie. Jednym z takich nowoczesnych rozwiązań jest specjalny mechanizm SIL-K. System redukcji drgań sprawia, że okap z technologią SIL-K jest 16 razy bardziej cichy, niż okap bez tej technologii. W nowoczesnych okapach głośność nie powinna przekraczać 60 dB, czyli poziomu porównywalnego do rozmowy. Okap z technologią SIL-K emituje hałas o natężeniu tylko 55 dB.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Redakcja

Źródło: Franke

Polecamy Ci również

Zobacz także