Jak funkcjonalnie i ładnie urządzić małą kuchnię. Poradnik

Mała kuchnia
Nawet małą kuchnie można funkcjonalnie urządzić.

Kuchnia jest przysłowiowym „sercem domu”, w którym najczęściej skupiają się domownicy. Kojarzy się nam z przyjemnymi zapachami potraw i pozytywną atmosferą.

Od czego zacząć urządzanie małej kuchni

Odpowiednio dobrane sprzęty w kuchni to jedno, ale meble i dodatki nadają wnętrzu charakter, swoisty styl i klimat. Każdy z nas ma swoje preferencje dotyczące jej wyposażenia, jedni wolą kuchnie klasyczne, inni prostą formę czy minimalizm.
Styl kuchni jest ważny, ale urządzając małą kuchnię, trzeba pomyśleć również o funkcjonalności. Dlatego urządzanie małej kuchni zacznijmy od realnej oceny naszych potrzeb. Jak często przyrządza posiłki? Z ilu dań się składają? Dla ilu osób gotuje na co dzień? Czy i jak często przyjmuje gości? Jakie rodzaje posiłków przyrządza; odgrzewając dania gotowe czy przyrządza je od początku? Od tego zależy, w jakie i jakiej wielkości sprzęty wyposażymy naszą kuchnię. W małej przestrzeni najczęściej określamy priorytety i one wyznaczają nam ostateczny wygląd funkcjonalny. Dla przykładu, jeśli decydujemy się na zmywarkę, najprawdopodobniej wystarczy nam zlew jednokomorowy. Ważnym elementem jest też częstotliwość robionych zakupów, np. raz w tygodniu, czy codziennie, na bieżąco. Ta informacja określa nam ilość potrzebnego miejsca, do gromadzenia zapasów i np. jak dużą potrzebujemy lodówkę. Jeśli gromadzimy mrożonki, zwróćmy uwagę przy zakupie lodówki, na wielkość przestrzeni do ich przechowywania.

Podpowiadamy też: Jak urządzić małe mieszkanie, żeby było wygodne

Otwarta kuchnia będzie większa

Dobrym sposobem na małą kuchnię jest jej otwarcie, tj. na przykład połączenie jej z salonem, może również przedpokojem. Zyskamy efekt przestrzeni, usprawnienie komunikacji i połączenie funkcji. Jest to także dobry sposób na oszczędność miejsca, np. szafki w kuchni, wysokie do sufitu, mogą posłużyć jako miejsce do przechowywania wcale niekuchennych rzeczy.
Dla estetyki kuchni warto pomyśleć o tym ile mamy naczyń oraz które z nich wyeksponujemy np. w dekoracyjnej witrynie przeszklonej, a ile schowamy za pełnymi frontami. W malej kuchni ilość rzeczy musi być precyzyjnie przemyślana. Zanim coś nowego z wyposażenia do niej kupimy, pomyślmy zawczasu, gdzie tę rzecz umieścimy. Zaplanujmy dla niej miejsce. Może dzięki temu usuniemy zużyty sprzęt lub od dłuższego czasu nieużywany.

Jak ustawić sprzęty w małej kuchni

Na koniec nie możemy zapomnieć o zasadach ergonomii, którym niestety musimy się podporządkować. Pamiętajmy o naczelnej zasadzie tzw. „złotego trójkąta”, mianowicie położenie lodówki, zlewu i kuchenki (płyty grzewczej) wyznaczą nam jego wierzchołki. Im jego boki są krótsze, tym mniej się nachodzimy, przygotowując posiłki. Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, jest to, że suma boków tego trójkąta nie powinna być mniejsza niż ok. 400 cm oraz większa niż 650 cm.
Odległość pomiędzy dwoma równoległymi ciągami blatów kuchennych – roboczych, powinna wynosić 120 cm. Natomiast wysokość blatu dostosowujemy do osoby, która najczęściej korzysta z kuchni i waha się między 85-95 cm, w zależności od jej wzrostu. Kierunek wykonywanych prac w kuchni zależy, czy osoba jest prawo - czy leworęczna. Przy praworęcznej jest od lewej do prawej. Wyróżniamy kilka rodzajów blatów w kuchni, zależnie od ich przeznaczenia. Blat pomiędzy lodówką i zlewem lub kuchenką, jest tzw. „przybornikowym”. Powinien mieć minimum 60 cm, najlepiej 100 cm. Na nim kładziemy produkty zakupione w sklepie lub wyjęte z lodówki, do wstępnej obróbki. Główny blat roboczy między zlewem i kuchenką, to blat służący dalszemu przygotowaniu produktów do gotowania, powinien mieć minimum 80 cm.Ostatnia część to blat za zlewem lub kuchenką, służy do odstawiania potraw w naczyniach, powinien mieć minimum 30-40 cm.  

Zobacz też: Sprytne rozwiązania, które pomogą Ci funkcjonalnie urządzić kuchnię

Kolory i wykończenie małej kuchni

Warto pamiętać na koniec o jeszcze jednej niezmiernie istotnej kwestii. Mianowicie, odpowiednim doborze kolorów. Psychologia barw przychodzi nam tu z pomocą. Jasne pastelowe kolory są bardzo wskazane do małych kuchni. Pamiętajmy jednak, że ciepłe kolory stworzą nam wrażenie przytulności, a chłodne przestrzeni. Niebieski jest barwą, której nie poleca się w miejscach kuchennych, gdyż nie pobudza apetytu, wręcz go hamuje. Dobrym rozwiązaniem jest wybranie frontów bielonych, czy to z MDF czy naturalnego drewna pomalowanego lakierem w tym kolorze. W aranżacji kuchni ważne jest również oświetlenie, rodzaj materiałów użytych na ścianach i podłogach, a także zasady urządzenia miejsca spożywania posiłków.
Pamiętając o powyższych zasadach mamy szansę stworzenia kuchni, która będzie estetycznie wyglądała i jednocześnie sprawdzi się w codziennym użytkowaniu. Abyśmy byli zadowoleni, oba te warunki muszą zostać spełnione.

Oceń artykuł
5,00 / 7 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Iwona Siemaszko-Żakowska, architekt wnętrz

Polecamy Ci również

Zobacz także