Jak gotują zapracowani

Gotowanie może być dobrą zabawą, która łączy całą rodzinę – tak jak wspólne spożywanie posiłków.
Włącz w to pozostałych domowników i rozdziel im zadania – zaopatrzenie, czyszczenie produktów, siekanie. Dzieci mogą rozłożyć talerze i sztućce, a po posiłku posprzątać ze stołu i zanieść naczynia do zlewu. Na pewno ich ucieszy pomoc przy wyrabianiu ciasta, miksowaniu, myciu sałaty i innych czynnościach. Efekt: nerwowe zamieszanie w kuchni przed posiłkiem zamieni się w przyjemny sposób na wspólne spędzenie czasu.Kilka praktycznych porad dla zapracowanych kucharzy:
1. Weekend stwarza możliwości dobrego zorganizowania tygodniowego jadłospisu.
2. W weekend zrób też zakupy na cały tydzień. Pójdź na targ, kup owoce, warzywa, mięso, rybę, świeże zioła – wszystko zgodnie z uprzednio obmyślonym tygodniowym jadłospisem.
3. Wykorzystuj produkty sezonowe.
4. Przygotowane dania możesz zamrozić – to nie znaczy, że masz cały dzień gotować skomplikowane potrawy. Po prostu przygotuj dania, które mogą stać w lodówce lub zamrażalniku i przygotuj ich więcej niż faktycznie potrzebujesz. Dobrym przykładem jest sos bolognese, który z różnymi dodatkami można jeść przez kilka dni lub nadmiar podzielić na porcje i zamrozić.
5. Kup jak największy szybkowar do gotowania zup i innych dań. Nie tylko lepiej zachowuje wartości odżywcze produktów, ale także skraca czas gotowania. Nadmiar ugotowanej zupy przecedź i zamroź, a potem w razie potrzeby użyj na przykład jako bazy do przygotowania risotto.
6. Nie zapomnij, że weekend to również czas na zabawę, odpoczynek, sport, wycieczki i inne rozrywki.

Opracowanie: Antonina Manikowska
Źródło: Vegeta
Zobacz także