Możesz godzinami piec i gotować w kuchni, żeby przygotować wigilijne dania. Cała praca pójdzie na marne, jeżeli przy świątecznym stole popełnisz gafę. Tłumaczymy, jak nakryć stół i zachowywać się przy nim.
Obrus musi być idealnie wyprasowany (bez śladów złożenia) i tak samo idealnie rozłożony. To znaczy: powinien zwisać z blatu stołu po około 20 centymetrów z każdej strony. O ile w przypadku obrusów kwadratowych i kwadratowych stołów to nietrudne, o tyle może być kłopot z zachowaniem tej zasady przy prostokątnych, owalnych stołach i tych o innych kształtach. Kolor obrusa jest dowolny, trzeba go jednak dobrać do odcienia i wzorów serwisu. Gdy mamy zastawę z wzorami, obrus powinien być jednolity. I odwrotnie: jak na obrusie są wzory, niech zastawa będzie gładka.
Polecamy poradnik: Savoir vivre przy stole
Sztućce po kolei
Sztućce muszą pochodzić z jednego kompletu. Układamy je według kolejności ich użycia. Pomiędzy talerzem i poszczególnymi sztućcami zachowujemy 1-centymetrowy odstęp. To dlatego, żeby biorąc jeden, nie potrącić drugiego. Od zewnątrz kładziemy sztućce do pierwszego dania, a od środka - te do ostatniego. Z lewej strony talerza należy położyć widelce, a z prawej łyżkę i noże. Noże trzeba ułożyć tak, żeby ostrzem były skierowane w lewo.
Początek jedzenia wieczerzy wigilijnej
Gdy najpierw gości poczęstujemy zupą, pierwszym sztućcem znajdującym się po prawej stronie talerza musi być łyżka. Zdarza się, że zupa jest podawana jako drugie danie. Wówczas łyżka ma leżeć zaraz za sztućcem, którego użyjemy do pierwszego dania. Za talerzem kładziemy sztućce do deserów. Zasada jest taka: łyżeczkę układamy nad widelczykiem, ale trzonek łyżeczki powinien być z prawej strony, a widelczyka z lewej.
Posługiwanie się sztućcami
Jedna sztuka to ułożenie sztucców, drugą stanowi posługiwanie się nimi. Łyżka i widelec to jedyne sztućce, służące do nakładania potraw oraz do wkładania jedzenia do ust. Nóż jest po to, żeby kroić nim potrawy i do nabierania kęsów na widelec. Jeśli już wzięliśmy sztućce leżące na obrusie, nie możemy ich potem odłożyć na stół. I to nawet wtedy, gdy będą czyste. Nie można ich też nawet opierać częściowo o stół. Muszą leżeć w całości na talerzu.
Przerwa w jedzeniu albo koniec posiłku
Gdy na moment przestajemy jeść, widelec i nóż krzyżujemy na talerzu w ten sposób, żeby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewą stronę, a widelec nad nożem, grzbietem obojętnie, czy w dół, czy w górę. To oznacza, że będziemy kontynuować posiłek. Jeżeli skończyliśmy jeść, widelec i nóż kładziemy równolegle. Ich trzonki powinny być skierowane w prawo w ten sposób, żeby z linią stołu tworzyły kąt 45 stopni. To znak dla gospodyni domowej (czy dla kelnera), że może zabrać nasze nakrycie. Sami bowiem nie odnosimy talerzy do kuchni.
Jeśli robimy krótką przerwę w jedzeniu zupy, łyżkę – co niektórym wydaje się dziwne – powinniśmy zostawić w talerzu. Gdy zjedliśmy zupę, łyżka wędruje na talerz, który jest podstawką głębokiego talerza albo filiżanki czy miseczki, do której nalano zupy. Łyżeczka do kawy i herbaty leżą na spodku, a nie opieramy ich o niego. Obojętnie, czy w filiżance jest już picie, czy ta jest jeszcze pusta.
Dekoracje i serwetki na świątecznym stole
Na świątecznym stole znajdą się dekoracje bożonarodzeniowe. Trzeba natomiast pamiętać, żeby nie przesadzić z ich ilością. Zbyt wiele ozdób spowoduje, że trudniej nam będzie sięgać po dania na półmiskach, a łatwiej będzie coś niechcący wysypać czy wylać. Na stole muszą jednak znaleźć się serwetki, nie tylko traktowane jako dekoracja. One przede wszystkim służą do celów higienicznych. Praktyczne są serwetki papierowe, jednorazowe. Przy takich okazjach, jak święta, można do serwetnika włożyć serwetki płócienne lub inne, materiałowe.
Marika1980
Co myślicie o tym, by zamiast stroika ze świecą, na stole postawić donicę z poinsecją? Ja przełamię tradycję i w tym roku tak zrobię
przemo003
u mnie żona zawsze stawia gwiazdę betlejemską na środku wigilijnego stołu