Jak zrobić dobrą herbatę?

dzbanek do herbatyFiliżanka herbaty to idealny sposób na chwilę relaksu. Aby cieszyć się głębią smaku
i aromatu tego napoju, należy go odpowiednio przygotować
i podać. Parzenie herbaty
to prawdziwy rytuał, który rządzi się niezmiennymi prawami.
W czym podawać ?

Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu. Doskonałym smakiem herbaty możesz delektować się pijąc ją z filiżanki Gracja marki Villa Italia. Klasyczna biel porcelany podkreśli barwę herbaty. Jeśli planujesz spędzić popołudnie ze swoim ukochanym lub przyjaciółką, wybierz zestaw do herbaty dla dwojga Kioto marki Villa Italia. Zestaw ten wykonany został z najwyższej jakości porcelany typu bone china. Proste i eleganckie kształty naczyń są ozdobione jedynie cienką, ręcznie malowaną  linią platyny. Jeśli planujesz większe przyjęcie, idealna będzie kolekcja Biały Len marki Villa Italia w delikatnym kolorze ecru i modnym kształcie naczyń.

Jeśli nie masz czasu na dopełnienie wszystkich elementów rytuału parzenia herbaty, a nie chcesz zrezygnować z picia herbat liściastych, możesz rozważyć zakupienie kubka  z zaparzaczem marki Villa Italia. W ofercie Villi Italii dostępna jest cała gama funkcjonalnych kubków z zaparzaczem w różnych wzorach i kolorach.

Zasada pierwsza
Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.

filiżanka porcelanowaZasada druga
Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.

Klucz sukcesu – sposób parzenia
Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95ºC. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85ºC. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.

Na koniec dodatki
Z czym podawać herbatę? Cukier, miód, mleko, cytryna, imbir... Wystarczy odrobina fantazji, aby zwykła filiżanka herbaty miała niepowtarzalny smak.

Oceń artykuł
3,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: franz-porcelain.co.uk, gmfboutique.com,

Polecamy Ci również

Zobacz także