Jak zrobić ozdoby świąteczne? Jadalne dekoracje na choinkę

0
Jak zrobić ozdoby świąteczne? Jadalne dekoracje na choinkę
Świąteczne ciasteczka, które można kolorowo ozdobić, a później powiesić na choince to typowo jadalne ozdoby świąteczne.

Pokazujemy jak zrobić ozdoby świąteczne, które są smaczne i jadalne, a przy okazji cięszą oko i duszę. Sposobów na stworzenie jadalnych dekoracji bożonarodzeniowych jest wiele, ale do najpopularniejszych należą ozdoby z piernika i suszonych owoców. Poniżej kilka inspiracji.

Wielu z nas pamięta jeszcze pewnie czasy, kiedy na choince zawieszało się cukierki. Słodycze miały charakter dekoracyjny i stanowiły nie lada atrakcję – zwłaszcza dla dzieci. Ich niepodważalną zaletą było to, że można było je zjeść. A biorąc pod uwagę fakt, że w sklepach brakowało dokładnie wszystkiego, choinkowe cukierki smakowały wprost wybornie. Aktualnie, w wielu domach wraca się do tradycji dekorowania bożonarodzeniowego drzewka ozdobami ekologicznymi, naturalnymi i nadającymi się do zjedzenia. Rękodzieła wychodzące z prywatnych kuchni potrafią być imponujące i smaczne. Tak więc jak zrobić ozdoby świąteczne? Podpowiadamy i zachęcamy do przygotowywania właśnie takich jadalnych dekoracji.

Zobacz także: Choinka świąteczna, dekoracje z szyszek i inne ekologiczne ozdoby. Zrób to sam

Pierniczkowe ludziki i skarpety ozdobione lukrem to tradycyjne ozdoby na choinkę.

Pierniczkowe ludziki i skarpety ozdobione lukrem to tradycyjne ozdoby na choinkę.

skeeze Pixabay.com
Domek z piernika to dziecinnie prosta ozdoba świąteczna.

Domek z piernika to dziecinnie prosta ozdoba świąteczna.

Magdalena Kmita-Kulesza
Pierniczki do powieszenia na choinkę.

Pierniczki do powieszenia na choinkę.

Magdalena Kmita-Kulesza
Wspólna praca nad ozdobami świątecznymi.

Wspólna praca nad ozdobami świątecznymi.

Magdalena Kmita-Kulesza
Dekoracja świątecznych ciasteczek to świetna zabawa dla dzieci i dorosłych.

Dekoracja świątecznych ciasteczek to świetna zabawa dla dzieci i dorosłych.

Magdalena Kmita-Kulesza
Ciasteczka w kształcie choinki.

Ciasteczka w kształcie choinki.

Magdalena Kmita-Kulesza
Robienie dekoracji razem z dziećmi to świetna zabawa.

Robienie dekoracji razem z dziećmi to świetna zabawa.

Magdalena Kmita-Kulesza
Piernikowe mini domki.

Piernikowe mini domki.

annca Pixabay.com
Choinka z ciasteczek jako dekoracja w mieszkaniu.

Choinka z ciasteczek jako dekoracja w mieszkaniu.

jaroas Pixabay.com
Domek z piernika.

Domek z piernika.

lizawin Pixabay.com
Ozdobne ciasteczka mogą pięknie wyglądać i dobrze smakować.

Ozdobne ciasteczka mogą pięknie wyglądać i dobrze smakować.

Markusspiske Pixabay
Domek z piernika  jako bombka na choince.

Domek z piernika jako bombka na choince.

StockSnap Pixabay
Piernikowe ludki ozdobią choinkę.

Piernikowe ludki ozdobią choinkę.

StockSnap Pixabay
Dekoracyjne ciasteczka na święta.

Dekoracyjne ciasteczka na święta.

strecosa Pixabay.com

Jak zrobić ozdoby świąteczne z piernika?

Ciasto piernikowe jest stosunkowe łatwe do wykonania i świetnie nadaje się do zrobienia z niego jadalnych dekoracji na choinkę. Powinno być twarde i aromatyczne. Aby wykonać takie ciasto potrzebujemy:

  • ½ kg mąki (po 25 dag pszennej i żytniej);
  • 15 dag masła;
  • 15 dag miodu;
  • 3 dag kakao;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej;
  • szczyptę pieprzu;
  • 1 łyżeczkę cynamonu;
  • 1 łyżeczkę kardamonu;
  • 1 łyżeczkę imbiru.

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i łączymy z sodą oczyszczoną. Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy do niego miód, kakao, jajka i przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Tak przygotowana masa piernikowa powinna trafić do lodówki (przynajmniej na godzinę). Następnie ciasto rozwałkowujemy i przystępujemy do wycinania ciasteczek o pożądanych kształtach. Oczywiście najłatwiej jest to zrobić za pomocą odpowiednich foremek. Mają one bardzo różne kształty, dzięki czemu można stworzyć zróżnicowane ozdoby (gwiazdki, bałwanki, choinki, itp.). Na koniec w każdym ciasteczku umieszczamy kawałek wykałaczki (w celu uzyskania otworu na sznureczek  do zawieszenia ozdoby na choince) i wkładamy pierniczki do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Czas ich pieczenia wynosi 10 – 15 minut. Gotowe wypieki można przyozdobić lukrem, kolorową posypką lub ozdobnymi kuleczkami. Można też wzbogacić dekorację gałązką świerku przyczepioną do sznureczka, kolorową wstążką i innymi świątecznymi elementami.

Zobacz także: Jak własnoręcznie zrobić ozdoby świąteczne - praktyczne przepisy

Jadalne dekoracje - bombki z piernika

Do wykonania smacznych i bardzo pomysłowych bombek potrzebujemy:

  • piernikowego ciasta (przyrządzonego według przepisu znajdującego się powyżej);
  • foremek lub krążka do wycinania ciastek;
  • kilku małych metalowych miseczek;
  • dodatkowego tłuszczu (może być margaryna);
  • lukru do dekoracji (można kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie z białek pomieszanych z cukrem pudrem i sokiem z cytryny).

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy z niego krążki bądź inne formy (z krążków powstaną bombki pełne, z gwiazdek, kwiatków, itp. – bombki ażurowe). Następnie smarujemy metalowe miseczki tłuszczem (po  zewnętrznej stronie) i przyklejamy do nich przygotowane ciasto. Tak przygotowane połówki naszych przyszłych bombek umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180˚C i pieczemy około 10 minut. Po upływie tego czasu studzimy pierniki i zdejmujemy je z miseczek. Przygotowujemy lukier bądź stosujemy gotowy i sklejamy nim po dwie połówki bombek z sobą, jednocześnie umieszczając tasiemkę w górnej części dekoracji (pomiędzy dwiema półkulami). Posłuży ona do zawieszenia ozdób na choince. Całość dekorujemy lukrem i czekamy do jego całkowitego zastygnięcia. Sposób dekoracji jest kwestią naszej własnej wyobraźni oraz posiadanych zdolności manualnych. Od tego też zależny jest efekt końcowy. Przy odrobinie cukierniczej wprawy potrafi on być naprawdę zdumiewający.

Bombki z limonki

Limonka jest owocem, który można wysuszyć w całości. Po tym procesie prezentuje się równie apetycznie i ładnie, co i przed. W związku z tym, że jest niewielka, można zrobić z niej figlarne bombki na choinkę. Zawieszkę bez trudu przeciągniemy przez skórkę za pomocą igły z nitką. Dla uzyskania jeszcze bardziej spektakularnego efektu, prze suszeniem dobrze  jest owoc delikatnie  ponacinać po długości. Wówczas powstanie bombka w podłużne biało-zielone paski.

Oczywiście dekorację można zawiesić na ozdobnej wstążce. Można też podkreślić jej odświętny charakter dodatkowymi elementami (np. związanymi laskami cynamonu, kilkoma listkami laurowymi czy plastrami suszonych pomarańczy). Limonkowa bombka nabierze wówczas jeszcze bardziej oryginalnego charakteru.

Zrób to sam: Świąteczna skarpeta

Inne dekoracje bożonarodzeniowe z suszonych owoców

Podajemy także receptę jak zrobić ozdoby świąteczne z innych suszonych owoców. Jest to bardzo wdzięczny materiał do tworzenia bożonarodzeniowych dekoracji. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu jabłka, cytryny oraz pomarańcze. Owoce należy pokroić w około 0,5 cm plastry, rozłożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i ususzyć w piekarniku. Proces suszenia trwa dość dugo (przynajmniej kilka godzin), a piekarnik nie powinien być nastawiony na temperaturę wyższą niż 70˚C. W międzyczasie owocowe plastry wymagają wielokrotnego przewracania. Dodatkowo, jabłka należy skropić sokiem z cytryny. Zapobiegnie to ich pociemnieniu i pomoże w zachowaniu pierwotnej formy.

Suszone plastry owocowe mogą służyć do tworzenia różnorodnych dekoracji świątecznych. Doskonale nadają się do zrobienia pachnących i efektownych łańcuchów choinkowych (wystarczy połączyć poszczególne elementy nitką). Świetnie wyglądają też jako uzupełnienie bożonarodzeniowych wieńców, stroików oraz jako dekoracja stołu. Pięknie komponują się gałązkami iglaków, szyszkami, laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu i wieloma innymi naturalnymi, aromatycznymi i smacznymi elementami Świąt.

 

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także