Jak zrobić pyszną kawę. Co wpływa na smak kawy

3
Jak zrobić pyszną kawę
Kawa to nie tylko pyszny napój. Jest również powodem do spotkań i rozmów.

Kawa nie musi być albo z mlekiem, albo czarna. Co powiecie na kawę z zieloną herbatą i sokiem ananasowym? A może z  ze śmietanką i malinami? Sprawdź, jak zrobić pyszną kawę i co wpływa na jej smak.

Wielu z nas nie może sobie wyobrazić śniadania bez kubka świeżo zaparzonej kawy. W ciągu dziesięciu lat spożycie kawy w Polsce wzrosło o 80 proc. Przeciętny Polak, w ciągu roku, wykorzystuje ok. 3 kg tych aromatycznych ziaren.

Wzrasta zainteresowanie szkoleniami organizowanymi przez baristów.

- Szkolimy nie tylko baristów, pracujących w kawiarniach. Coraz częściej zgłaszają się do nas osoby prywatne. Chcą zwiększyć swoje umiejętności, bo zwykła kawa to dla nich za mało - przyznaje Marcin Kozicki, barista i trener Warsaw School of Caffee.

Idealna kawa

Idealną kawę możesz mieć już w minutę.

Anna Skibicka
Ekspres do kawy

Jeżeli mamy dobry sprzęt, to każda filiżanka kawy może być dziełem sztuki

Anna Skibicka
Co wpływa na smak kawy

W zależności od pochodzenia ziarna, smak kawy jest różny.

Anna Skibicka
Jak zrobić pyszną kawę

Z kawą warto eksperymentować. Można dodać do niej praktycznie wszystko, co się lubi.

Anna Skibicka

4 elementy, które wpływają na smak kawy


O smaku kawy decyduje nie tylko sposób jej przygotowania i składniki do niej dodane. Istotne znaczenie ma również skąd ziarenka kawy pochodzą, jak są suszone oraz palone.

1. Rodzaj kawy

Na świecie istnieje ok. 10 rodzajów kawy, które przynoszą owoce w postaci ziarenek. Najbardziej znane ziarna kawy to Arabica, która stanowi 75 proc. światowej produkcji oraz Robusta - 25 proc.

2. Pochodzenie kawy

Kawę produkuje się głównie między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Jest to tzw. pas kawowy. W zależności od pochodzenia kawy, ma ona inny aromat. Gdy ziarna sprowadzane są np. z Etiopii można się spodziewać, że będą miały kwiatowy smak. Natomiast kawa z Rwandy będzie charakteryzowała się orzechową nutą.

Zobacz: Jak wybrać ekspres do kawy

3. Obróbka ziaren kawy

Wymienia się trzy sposoby obróbki ziaren kawy:

  • sucha - ziarna suszy się przez 30 dni na słońcu, co sprawia, że cukier wnika w głąb ziarna. Dzięki temu kawa będzie miała więcej słodyczy;
  • mokra - polega na myciu ziaren w wodzie. Zastosowanie tej metody skutkuje zmniejszeniem poziomu cukru w kawie. Napój staje się bardziej kwaskowy;
  • mieszana - usuwana jest skórka ziarna, a sam środek jest suszony na słońcu. Dzięki temu kawa zachowuje słodkawy smak.

4. Palenie kawy

Palenie kawy ma niezwykłe znaczenie. Ten proces wpływa na ostateczny smak napoju, tworząc jego wyjątkowy profil smakowy. Palenie ciemne wzmacnia goryczkę kawy, natomiast jasne - kwasowość.

Jak zrobić idealną kawę


- Żeby zrobić świetną kawę trzeba włożyć w to dużo serca. Z kawą warto eksperymentować. Można dodać do niej praktycznie wszystko, co się lubi. Jeżeli mamy dobry sprzęt, to każda filiżanka kawy może być dziełem sztuki - mówi Klaudia Ostrzałek, baristka i trenerka Warsaw School of Caffee.

Warto przeczytać: Parzenie kawy - przepisy na kawę na każdą okazję

Przepisy na oryginalną kawę


Co powiecie na kawę z dodatkiem zielonej herbaty i sokiem ananasowym? Przepis jest prosty. W ekspresie robisz espesso, zaparzasz zieloną herbatę, a do soku ananasowego dodajesz łyżeczkę miodu. Mocny smak kawy zostaje przełamany delikatnością herbaty, a słodkości dodaje nuta owocowa. Całość bardziej przypomina drink kawowy niż tradycyjną kawę.

Espresso można podać również w innej formie np. z kremem śmietankowo - malinowym. Maliny przetrzyj na sitku, żeby pozbyć się pestek. Do syfonu kuchennego wlej słodką śmietankę i dodaj malinowy mus. Całość ubij na kremową konsystencję.



Co zrobić, kiedy nie mamy ekspresu do kawy?
- Możemy wykorzystać urządzenia do alternatywnego parzenia kawy. Najprostszym rozwiązaniem jest french press, czyli szklany dzbanek z metalową prasą. Możemy również wykorzystać kawiarkę, którą stawiamy na palnik i w ten sposób przygotowujemy kawę. Do spieniania mleka często używa się french pressa, ale przy tym trzeba się więcej napracować - przyznaje Marcin.
Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Więcej na ten temat:

,

Autor: Anna Skibicka

Polecamy Ci również

Zobacz także