Jaki blat kuchenny wybrać? Porównujemy blaty kuchenne

3
Blat kuchenny
Blaty kuchenne muszą być nie tylko ładne, ale i odporne na różne czynniki. A poszczególne materiały łączą te cechy w różnym stopniu.

Blaty kuchenne, zarówno te montowane na szafkach, jak i na stolikach oraz innych meblach, muszą wiele znieść. Najlepiej, gdyby nie zostawały na nich ślady kuchennych prac. Powinny ponadto komponować się z wystrojem kuchni i być funkcjonalne. Dlatego zanim wybierzemy blat, warto poznać właściwości różnych ich rodzajów.

Blaty kuchenne z płyt laminowanych

Niska cena, bogate wzornictwo i kolorystyka sprawiają, że to najpopularniejszy rodzaj blatów. Zalety laminatu to trwałość, odporność na wysokie temperatury i wilgoć. Wadą jest podatność na zarysowania, gdyż laminat to w praktyce płyta wiórowa pokryta warstwą spieczonego tworzywa. Wybierając blat tego typu, trzeba pamiętać o dokładnym zabezpieczeniu brzegów, ponieważ przy kontakcie z wodą pęcznieją wskutek nasiąkania sklejki. Wśród blatów z płyt można znaleźć także blaty, które mają zabezpieczenie przeciwwilgociowe, a także są wykończone powłokami różnego rodzaju (łącznie z powłokami antybakteryjnymi) i charakteryzują się podwyższoną odpornością na zarysowania oraz ścieranie.

Blat kompozytowy

Materiały kompozytowe, z których wykonuje się blaty są wytrzymałe i trwałe (dzięki temu blaty mogą mieć niewielką grubość).

Antoniohez - pixabay.com
Blat drewniany

Drewniane blaty są piękne, ale podatne na uszkodzenia.

Ferro - pixabay.com
Blat kamienny

Blaty kamienne są odporne na uszkodzenia, jednak koszty ich montażu są spore.

JamesDeMers - pixabay.com
Blat z płyty laminowanej

Zaletą blatów z płyt laminowanych jest ich cena oraz wybór kolorów i wzorów. Wadą - niezbyt wysoka trwałość.

Jarmoluk - pixabay.com
Blat z płytek ceramicznych

Blat z płytek ceramicznych może być ładny i niedrogi. Ale czyszczenie fug będzie trudne i pracochłonne.

Landersb - pixabay.com

Plusy blatów z płyt laminowanych:

  •  bogate wzornictwo i kolorystyka, 
  • są łatwe do utrzymania w czystości, 
  • odporność na środki chemiczne, tłuszcz i ścieranie, 
  • spora trwałość.

Minusy blatów z płyt laminowanych

  • są podatne na zarysowania, 
  • nie są odporne na bezpośrednie ciepło, nie można na nich postawić gorącego garnka, 
  • brak możliwości renowacji.

Polecamy: Akcesoria kuchenne, które ułatwiają korzystanie z różnych sprzętów

Blaty drewniane

Są trwałe, odporne na wodę, środki chemiczne i wysokie temperatury. Można je również łatwo odświeżyć po latach używania za pomocą preparatów chemicznych. Największa wada drewnianych blatów to brak możliwości bezspoinowych łączeń i podatność na wgniecenia. Najlepsze są blaty wykonane z twardego drewna drzew liściastych. Wybierając, warto sprawdzić, czy blat jest klejony z kilku warstw, co zapobiega odkształcaniu drewna. Powinien być również kilkakrotnie lakierowany lub impregnowany, by zabezpieczyć drewno przed wilgocią.

Plusy blatów drewnianych: 

  • mają naturalny wygląd,
  • są ciepłe w dotyku,
  • poddają się renowacji,
  • blat może mieć dowolny kształt,
  • jako jedyne nie niszczą noży podczas krojenia.

Minusy blatów drewnianych: 

  • nie są odporne na wysoką temperaturę, 
  • są miękkie, uderzenia zostawiają wgłębienia, 
  • są podatne na wypaczanie.


Jaki blat kuchenny?

Wyniki

Blaty kuchenne z kamienia

Są drogie i zazwyczaj wykonywane na indywidualne zamówienie - to ich największe wady. Z zalet - charakteryzują się dużą trwałością, odpornością na temperaturę, wodę, środki chemiczne, pęknięcia i zarysowania. Są także łatwe do utrzymania w czystości. Najczęściej wybierane kamienie na blaty to marmur, granit i trawertyn.

Sprawdź: Czym wykończyć ścianę nad blatem w kuchni

Plusy blatów z kamienia: 

  • są bardzo trwałe, można na nich kroić, odstawiać gorące naczynia, tłuc wałkiem itp., 
  • są ognioodporne, 
  • poddają się renowacji przez polerowanie.

Minusy blatów z kamienia: 

  • są chłodne w dotyku, 
  • konieczność impregnowania kamieni podatnych na przebarwienia (np. marmur), 
  • brak możliwości samodzielnych przeróbek, 
  • wysoka cena.

Blaty kuchenne ze szkła

Szklany blat podkreśla nowoczesny wystrój kuchni. Najczęściej wykonuje się je z hartowanego szkła zbrojonego, sklejanego z dwóch warstw. Są dostępne w wersjach kolorowych, matowych lub z ornamentami. Ich największa zaleta to całkowita odporność na wilgoć. Wada - konieczność nieustannego czyszczenia (widać nawet najmniejsze smugi) i podatność na zarysowania. Blaty ze szkła są zazwyczaj wykonywane na zamówienie.

Plusy blatów ze szkła: 

  • ultranowoczesny, awangardowy wygląd, 
  • pełna odporność na wodę, 
  • blat może mieć dowolny kształt.

Minusy blatów ze szkła: 

  • łatwo się brudzą i wymagają częstego czyszczenia, 
  • są podatne na zarysowania, 
  • są drogie.

Dowiedz się: Dlaczego warto pamiętać o listwach przyblatowych, jak je wybrać i zamontować

Blaty kuchenne z materiałów kompozytowych

Kompozyty, zwane też sztucznym kamieniem, to trwały materiał powstający przez połączenie żywicy akrylowej z naturalnymi minerałami. Pozwala na wykonywanie niewidocznych połączeń, zatem blaty mogą mieć wymyślne kształty. Odporność na ścieranie i wysokie temperatury to ich największa zaleta. Wadą jest wysoka cena materiałów kompozytowych.

Plusy blatów z materiałów kompozytowych: 

  • dostępne w różnych kolorach i wzorach, 
  • są odporne na ścieranie, zatem bezpośrednio na nich można wykonywać kuchenne czynności, 
  • dzięki odporności na wysokie temperatury można odstawiać gorące naczynia.

Wady blatów kompozytowych:

  • brak możliwości samodzielnych przeróbek, 
  • wysoka cena.

Kuchenne blaty stalowe

Najwyższa z wszystkich materiałów odporność na wysoką temperaturę, wodę i uszkodzenia mechaniczne oraz łatwość utrzymania w czystości, to ich największe zalety. Wada? Blat po każdym umyciu trzeba wycierać do sucha, by zapobiegać powstawaniu zacieków. Są również kosztowne.

Plusy blatów stalowych: 

  • ą odporne na wysoką temperaturę i wilgoć, 
  • zachowują wysoki poziom higieny (metal nie jest ulubionym środowiskiem bakterii), 
  •  są łatwe do utrzymania w czystości.

Minusy blatów stalowych: 

  • są chłodne w dotyku, 
  • konieczność wycierania do sucha po umyciu, 
  • komponują się jedynie z nowoczesnym wystrojem.

Sprawdź: Jak powiększyć kuchnię bez remontu

Blaty kuchenne z płytek ceramicznych

Ich największą zaletą jest bogactwo możliwości doboru kolorów i wzorów. Wadą - kłopotliwe czyszczenie i fakt, że płytki na blat ceramiczny muszą mieć wysoką odporność na ścieranie oraz wilgoć, co sprawia, że są kosztowne. W praktyce na blaty nadaje się szkliwiony gres porcelanowy, terakota i klinkier.

Plusy blatów z płytek ceramicznych: 

  • są odporne na wysoką temperaturę i chemikalia, 
  • z płytek można układać indywidualne kompozycje, 
  • poddają się renowacji przez wymianę uszkodzonych płytek.

Minusy blatów z płytek ceramicznych:

  • mała odporność płytek na uderzenia, 
  • są trudne do utrzymania w czystości ze względu na spoiny między płytkami.
Oceń artykuł
4,08 / 12 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Autor: Karolina Winiarska

Polecamy Ci również

Zobacz także