Wprawdzie dla niektórych, grill elektryczny jest tylko namiastką klasycznego grilla, w którym płonie prawdziwy ogień. Jednak rozpalenie tego drugiego nie zawsze jest możliwe. Dlatego też wielbicielom grillowanych potraw nie pozostaje nic innego, jak pozasezonowe wykorzystywanie domowych urządzeń grillujących, które zasila się prądem.
Grillowane potrawy kuszą zapachem i zachwycają niepowtarzalnością smaków. Prawidłowo wypieczone na grillu mięso jest też dużo zdrowsze niż to, które przyrządzimy na patelni, dodając do smażenia dodatkowy tłuszcz. Nic więc dziwnego, że niektórym z nas nie wystarcza już rozpoczynanie sezonu grillowego wiosną i kończenie go jesienią. Coraz częściej chcemy cieszyć się tą możliwością przez okrągły rok. W myśl za naszymi potrzebami podążają oczywiście producenci drobnego AGD, oferując różnego rodzaju grille elektryczne.
Co warto wiedzieć o grillach elektrycznych?
Grille elektryczne są urządzeniami generalnie przeznaczonymi do użytkowania w pomieszczeniach zamkniętych. Bez obaw można je zatem wykorzystywać w kuchniach lub ustawiać bezpośrednio na jadalnianych stołach. Nie oznacza to jednak, że nie nadają się do grillowania na świeżym powietrzu. Doskonale sprawdzają się również na balkonach, przydomowych tarasach oraz w ogrodach. Jedynym warunkiem ich uruchomienia jest podłączenie do elektrycznego gniazda zasilającego.
Zobacz przepis na: Szaszłyki smakołyki
Obsługa takiego grilla jest bardzo prosta i sprowadza się wyłącznie do nadzorowania przygotowywanej potrawy. W niektórych urządzeniach nieco problematyczne bywa tylko czyszczenie poszczególnych elementów. Jednakże przy zastosowaniu odpowiednich środków (specjalistycznych detergentów lub domowej soli, sody oczyszczonej oraz octu) i z tą czynnością poradzimy sobie bez szczególnego wysiłku.
Proces obróbki termicznej na grillu elektrycznym przebiega podobnie jak w przypadku używania klasycznego grilla węglowego. Potrawy pozbawione są jednak specyficznego posmaku i zapachu prawdziwego dymu. Do ich przyrządzania można używać tacek lub folii aluminiowej. Przyspiesza to czas pieczenia oraz sprawia, że mięso czy warzywa pozostają bardziej soczyste. W celu zapobiegnięcia przywieraniu potraw do rusztu – warto uprzednio posmarować go delikatnie tłuszczem, np. aromatyzowaną oliwą.
Zrób: Kiełbaskę nadziewane fetą
Grill elektryczny – rodzaje
Ze względu na rodzaj konstrukcji oraz wielkość omawianych urządzeń dzieli się je na:
- stołowe, tj. grille o kompaktowej budowie, które nadają się do postawienia na stole. Wówczas potrawy mogą być przyrządzane bezpośrednio na oczach oraz przy współudziale naszych gości, co w ostatnim czasie jest bardzo cenione w niektórych kręgach towarzyskich.
- stojące, tj. grille przypominające konstrukcją rozwiązania tradycyjne (węglowe) i o większych rozmiarach rusztu lub płyty grzejnej. Można używać ich w domu, ale są też doskonałą propozycją na balkon, taras bądź na podwórko. W ostatnim z wymienionych przypadków konieczny będzie jednak długi przedłużacz.
Innym kryterium podziału grillów elektrycznych jest rodzaj powierzchni przeznaczonej do układania potraw. Uwzględniając ten aspekt rozróżnia się:
- Tradycyjne grille z rusztem, tj. urządzenia wyposażone w grzałkę, ponad którą zamontowany jest ruszt. Ich zaletą jest dość duża powierzchnia pieczenia. Wadę zaś stanowi fakt, iż wytapiający się tłuszcz spływa bezpośrednio na grzałkę, co w niektórych przypadkach może być niezbyt bezpieczne, a w innych powodować trudności z czyszczeniem sprzętu.
- Tradycyjne grille z płytą, tj. urządzenia, które zamiast rusztu posiadają teflonową płytę. Te grille także mają dosyć obszerną powierzchnię pieczenia, a dodatkowo nie sprawiają kłopotów z utrzymaniem ich w należytej czystości. Tłuszcz nie spływa bowiem w tym przypadku na grzałkę, a gromadzi się w specjalnych rynienkach lub w podstawionym naczyniu.
- Grille typu raclette, tj. urządzenia wielofunkcyjne występujące w różnych kombinacjach i opcjach. W tego rodzaju sprzętach występuje ruszt lub teflonowa bądź kamienna płyta oraz zestaw niewielkich patelni lub foremek, których rolą jest uatrakcyjnienie wspólnego gotowania i umożliwienie podania przyrządzonych potraw w jak najciekawszy sposób. Posiadając grill typu raclette będziemy mogli jednocześnie grillować mięso na ruszcie oraz np. przetapiać sery lub sadzić jajka. Ten rodzaj urządzeń nie dymi podczas pracy i nie sprawia trudności z czyszczeniem po jej zakończeniu (tłuszcz spływa do specjalnych rynienek a teflon nie jest kłopotliwy w utrzymaniu go w czystości). Natomiast w celu łatwego wyczyszczenia kamienia warto posypać go solą i podgrzewać aż do momentu jej zbrązowienia. Następnie wystarczy zetrzeć sól i umyć kamień bieżącą wodą.
Grill elektryczny otwarty czy zamknięty
Każdy grill (także ten, którego nazywa się otwartym) powinien posiadać dobrze dopasowaną pokrywę. W grillach zwanych zamkniętymi (walizkowych) pokrywa ta mocowana jest na stałe. W takich urządzeniach oprócz standardowego grillowania można też dodatkowo przyrządzić hamburgery lub pizzę. Walizkowe grille mają nieduże rozmiary i przypominają swoim wyglądem opiekacze do kanapek. Doskonale nadają się np. do zabrania na wyjazd (oczywiście pod warunkiem, że w miejscu wypoczynku będziemy mogli używać prądu).
Grille otwarte mają przeważnie nieco większą powierzchnię pieczenia, a pokrywa dołączana jest do nich jako oddzielny element. W ich przypadku przykrywamy ruszt według własnych upodobań i dokładnie wtedy, gdy sami stwierdzimy, że jest to odpowiedni moment. Nie warto kupować grilla otwartego, do którego producent nie oferuje pokrywy. Należy bowiem zdawać sobie sprawę, że przykrycie potrawy powoduje jej szybszą obróbkę termiczną, co w niektórych przypadkach wpływa również na ostateczny smak.
Zobacz także:Grillowane szparagi z szynką parmeńską
Ważne parametry
Oferowane aktualnie grille elektryczne to urządzenia w pełni zautomatyzowane i pracujące na bazie skomplikowanych podzespołów elektronicznych. Cyfrowe grille można programować odpowiednio do przyrządzanych potraw (np. mocnego, średniego lub lekkiego wysmażania). Po zakończeniu obróbki termicznej urządzenia te informują użytkownika (najczęściej dźwiękowo) o możliwości wyjęcia gotowego jedzenia. Jednak w sprzedaży są w dalszym ciągu i grille mniej zaawansowane technologicznie. Kupując takie właśnie urządzenie, warto zwracać uwagę na jego moc (im wyższa, tym grzałka nagrzewa się szybciej i z szybszym procesem obróbki będziemy mieli do czynienia). Niemniej ważna jest możliwość regulowania temperatury (różne potrawy wymagają zróżnicowanej ilości ciepła). Inną kwestię stanowi wyłącznik (standardowy pstryczek, który odcina dopływ energii do urządzenia). Choć w dzisiejszych czasach może wydawać się to mało prawdopodobnie, to na rynku zdarzają się sprzęty, które tej oczywistej funkcji nie posiadają. Zakup takiego bubla wydaje się jednak być zupełnie nieuzasadnioną decyzją.
MrozowskiK
Grill na bank musi być wykonany z dobrej jakości materiałów, ma mieć grube ścianki, żeliwny ruszt. W dobry grill zdecydowanie warto zainwestować, bo w końcu to coś co kontakt z jedzeniem a więc wpływa tez na nasze zdrowie. My mamy Webera http://www.web-grille.pl/category/grill ... czne-weber Klasyka grilla, zdecydowanie grill na lata.
aga.stypula
Dla mnie największą zmorą jest usuwanie popiołu z grilla i jego czyszczenie. Oczywiście najwazniejsze aspekty przy jego wyborze to materiał, z którego jest wykonany i nózki. Ale ja zawsze zwracam uwagę na usuwanie popiołu. Sama mam grill marki Weber, z któego jestem bardzo zadowolona https://decofire.pl/grille-ogrodowe/grille-weber. Oprócz systemu usuwania popiołu, ma tez wbudowany termometr. Jest też wytrzymały na rdze bo często zdarzało mi się zostawiac go na długoe tygodnie w ogódku, czesto też padało a do tej pory sprawuje się dobrze
bronekwilk
Ja właśnie też poszukuje czegoś elektrycznego i koniecznie musi być małe, bo niestety mieszam w bloku i mam balkon 2x2? Jest w stanie ktoś poradzić coś odpowiedniego?
MAria77
Jeśli coś małego to przejrzyj ta stronę http://4prestige.pl/12-grille-ogrodowe . Ja mam podobną sytuację balkonową i z kupiłem stąd taki mały, niedrogi elektryczny grill. W sezonie był często używany i dobrze się sprawdzał. Nawet sporo miejsca tak, że dla pięciu osób można było za jednym razem sporą ilość jedzonka przygotować, także myślę że jak na takie domowe warunki powinno wystarczyć.
MichalBudowniczy
Możesz też sprawdzić w ofercie greenandjoy.pl. Mają często dobre promocje i ogólnie bardzo dobrej jakości grille w rozsądnej cenie.
tomi12
Obecnie wybór grilla wcale nie jest taki prosty bo oferta na rynku jest bardzo rozbudowana. Ja ze swojej strony polecam ten model z firmy Rolmarket https://rolmarket.pl/product-pol-6377-Masywny-grill-elektryczny-o-mocy-2000W-Mastergrill-MG400.html. Dodatkowo w sklepie możesz nabyć akcesoria do grillowania, bardzo dobra jakość i szybka realizacja zamówienia.
shore
Nie kupuj elektrycznego, najlepsze i najzdrowsze, a przy tym ekonomiczne są grille gazowe https://grillegazowe.com.pl/grille-gazo ... sze-serie/ , zobacz dość że się ładnie prezentują to jeszcze mają szerokie zastosowanie. Grillowanie, wędzenie. Łatwość rozpalania, nie trzeba szukać dobrej jakości węgla, nie trujesz się substancjami, a na elektrycznym nie ma tego aromatu.
kamil251
zdecydowanie bardziej skłałabym się do gazowego !
batre29
Dobrej jakości grill wystarczy na o wiele dłużej niż tylko jeden sezon. Jeśli szukasz dobrej jakości grilla, na https://najlepszyranking.pl/ranking-grille znajdziesz sporo dobrze opisanych produktów, dzięki czemu możesz porównać ceny i parametry techniczne. Z pewnością łatwiej będzie na ich podstawie wybrać odpowiedni produkt.
kondrat10
Teraz to pewnie jest sporo promocji Po sezonie.
mochol
A tutaj https://royal-poland.pl/grille-royal sprawdzaliście już ofertę? Jeśli nie, to uważam, że warto zdecydować się na przejrzenie ich propozycji. Ja jestem za wyborem tradycyjnego grilla, bo jedzenie pieczone na nim jest najlepsze.
smichalek
Zamawialiśmy z Empiku - http://www.empik.com/grill-ariete-2000w ... ktronika-p
Owszem, można kupić o wiele taniej, ale nam chodziło przede wszystkim o jakość wykonania. Po prostu nie chcę musieć za kilka miesięcy to reklamować. A wiem po znajomych, że jakość przygotowanego jedzenia też bywa różna.
Culpa
Nie zgodzę się, że grill elektryczny to tylko namiastka tradycyjnego - w bloku palenie grilla na balkonie nie dość, że jest niebezpieczne, to dym jest naprawdę uciążliwy. Moim zdaniem grill elektryczny jest wtedy najlepszym rozwiązaniem. A jeżeli miałabym działkę to rzeczywiście, chciałabym sobie pozwolić na grill opalany węglem drzewnym. Co do grillów elektrycznych - polecam urządzenia Weber, zwłaszcza te ze strony https://www.top-grille.pl. To oficjalny sklep marki, mają największy wybór produktów i chętnie doradzą osobom mającym problem z wyborem najlepszego urządzenia dobranego do ich potrzeb.
bartnik1
Zajrzyjcie sobie tutaj stronkę https://www.obi.pl/ogrod-i-wypoczynek/g ... illa/c/866
Najlepsze rozwiazanie jesli chodzi własnie o super grilla.
ppc1
Osobiście korzystamy w domu z grilla elektrycznego marki Weber. W okresie letnim używamy go do grillowania na balkonie. Powiem szczerze, że próbowaliśmy już raz grilla kupionego w supermarkecie i nie byliśmy do końca zadowoleni. Grill cały upaćkany tłuszczem, słabe odpływy, jakość wysmażenia też nie była powalająca. Obecnie nie zamieniłbym swojego grilla na żadnego innego.
W razie czego kupowaliśmy go na http://www.grillsklep.pl , ale widzę, że nawet na Allegro można go dostać.
Wojtyczko
Grill elektryczny to świetna sprawa. Sam właśnie się rozglądam jaki model kupić, dobre zestawienie znalazłam na blogu http://sklep-namioty.pl/a/jhim,jaki-grill-elektryczny
bobik5
Ja się grillem już znudziłam, teraz czas na wędzenie. Idealna wędlina i kiełbasa na wigilijny stół. Zastanawiam się nad wędzarnią. Znalazłam na tej stronce https://swojskiwyrob.pl/72-wedzarnie-borniak kilka przykładowego sprzętu do wędzenia. Jednak z tego powodu, że jestem laikiem, nie wiem jaki sprzęt konkretnie wybrać. Może wy już wędziliście i wiecie na co zwrócić uwagę? Byłabym wdzięczna za każdą pomoc.