Jaki grill elektryczny wybrać?

2
Potrawy z grilla
Dzięki grillom elektrycznym sezon na potrawy grillowe może trwać przez cały rok.

Wprawdzie dla  niektórych, grill elektryczny jest tylko namiastką klasycznego grilla, w którym płonie prawdziwy ogień. Jednak rozpalenie tego drugiego nie zawsze jest możliwe. Dlatego też wielbicielom grillowanych potraw nie pozostaje nic innego, jak pozasezonowe wykorzystywanie domowych urządzeń grillujących, które zasila się prądem.

Grillowane potrawy kuszą zapachem i zachwycają niepowtarzalnością smaków. Prawidłowo wypieczone na grillu mięso jest też dużo zdrowsze niż to, które przyrządzimy na patelni, dodając do smażenia dodatkowy tłuszcz. Nic więc dziwnego, że niektórym z nas nie wystarcza już rozpoczynanie sezonu grillowego wiosną i kończenie go jesienią. Coraz częściej chcemy cieszyć się tą możliwością przez okrągły rok. W myśl za naszymi potrzebami podążają oczywiście producenci drobnego AGD, oferując różnego rodzaju grille elektryczne.

Co warto wiedzieć o grillach elektrycznych?

Grille elektryczne są urządzeniami generalnie przeznaczonymi do użytkowania w pomieszczeniach zamkniętych. Bez obaw można je zatem wykorzystywać w kuchniach lub ustawiać bezpośrednio na jadalnianych stołach. Nie oznacza to jednak, że nie nadają się do grillowania na świeżym powietrzu. Doskonale sprawdzają się również na balkonach, przydomowych tarasach oraz w ogrodach. Jedynym warunkiem ich uruchomienia jest podłączenie do elektrycznego gniazda zasilającego.

Zobacz przepis na: Szaszłyki smakołyki

Obsługa takiego grilla jest bardzo prosta i sprowadza się wyłącznie do nadzorowania przygotowywanej potrawy. W niektórych urządzeniach nieco  problematyczne bywa tylko czyszczenie poszczególnych elementów. Jednakże przy zastosowaniu odpowiednich środków (specjalistycznych detergentów lub domowej soli, sody oczyszczonej oraz octu) i z tą czynnością poradzimy sobie bez szczególnego wysiłku.

Proces obróbki termicznej na grillu elektrycznym przebiega podobnie jak w przypadku używania klasycznego grilla węglowego. Potrawy pozbawione są jednak specyficznego posmaku i zapachu prawdziwego dymu. Do ich przyrządzania można używać tacek lub folii aluminiowej. Przyspiesza to czas pieczenia oraz sprawia, że mięso czy warzywa pozostają bardziej soczyste. W celu zapobiegnięcia przywieraniu potraw do rusztu – warto uprzednio posmarować go delikatnie tłuszczem, np. aromatyzowaną oliwą.

Zrób: Kiełbaskę nadziewane fetą

Grill elektryczny – rodzaje

Ze względu na rodzaj konstrukcji oraz wielkość omawianych urządzeń dzieli się je na:

  • stołowe, tj. grille o kompaktowej budowie, które nadają się do postawienia na stole. Wówczas potrawy mogą być przyrządzane bezpośrednio na oczach oraz przy współudziale naszych gości, co w ostatnim czasie jest bardzo cenione w niektórych kręgach towarzyskich.
  • stojące, tj. grille przypominające konstrukcją rozwiązania tradycyjne (węglowe) i o większych rozmiarach rusztu lub płyty grzejnej. Można używać ich w domu, ale są też doskonałą propozycją na balkon, taras bądź na podwórko. W ostatnim z wymienionych przypadków konieczny będzie jednak długi przedłużacz.

Innym kryterium podziału grillów elektrycznych jest rodzaj powierzchni przeznaczonej do układania potraw. Uwzględniając ten aspekt rozróżnia się:

  • Tradycyjne grille z rusztem, tj. urządzenia wyposażone w grzałkę, ponad którą zamontowany jest ruszt. Ich zaletą jest dość duża powierzchnia pieczenia. Wadę zaś stanowi fakt, iż wytapiający się tłuszcz spływa bezpośrednio na grzałkę, co w niektórych przypadkach może być niezbyt bezpieczne, a w innych powodować trudności z czyszczeniem sprzętu.
  • Tradycyjne grille z płytą, tj. urządzenia, które zamiast rusztu posiadają teflonową płytę. Te grille także mają dosyć obszerną powierzchnię pieczenia, a dodatkowo nie sprawiają kłopotów z utrzymaniem ich w należytej czystości. Tłuszcz nie spływa bowiem w tym przypadku na grzałkę, a gromadzi się w specjalnych rynienkach lub w podstawionym naczyniu.
  • Grille typu raclette, tj. urządzenia wielofunkcyjne występujące w różnych kombinacjach i opcjach. W tego rodzaju sprzętach występuje ruszt lub teflonowa bądź kamienna płyta oraz zestaw niewielkich patelni lub foremek, których rolą jest uatrakcyjnienie wspólnego gotowania i umożliwienie podania przyrządzonych potraw w jak najciekawszy sposób. Posiadając grill typu raclette będziemy mogli jednocześnie grillować mięso na ruszcie oraz np. przetapiać sery lub sadzić jajka. Ten rodzaj urządzeń nie dymi podczas pracy i nie sprawia trudności z czyszczeniem po jej zakończeniu (tłuszcz spływa do specjalnych rynienek a teflon nie jest kłopotliwy w utrzymaniu go w czystości). Natomiast w celu łatwego wyczyszczenia kamienia warto posypać go solą i podgrzewać aż do momentu jej zbrązowienia. Następnie wystarczy zetrzeć sól i umyć kamień bieżącą wodą.

Grill elektryczny otwarty czy zamknięty

Każdy grill (także ten, którego nazywa się otwartym) powinien posiadać dobrze dopasowaną pokrywę. W grillach zwanych zamkniętymi (walizkowych) pokrywa ta mocowana jest na stałe. W takich urządzeniach oprócz standardowego grillowania można też dodatkowo przyrządzić hamburgery lub pizzę. Walizkowe grille mają nieduże rozmiary i przypominają swoim wyglądem opiekacze do kanapek. Doskonale nadają się np. do zabrania na wyjazd (oczywiście pod warunkiem, że w miejscu wypoczynku będziemy mogli używać prądu).

Grille otwarte mają przeważnie nieco większą powierzchnię pieczenia, a pokrywa dołączana jest do nich jako oddzielny element. W ich przypadku przykrywamy ruszt według własnych upodobań i dokładnie wtedy, gdy sami stwierdzimy, że jest to odpowiedni moment. Nie warto kupować grilla otwartego, do którego producent nie oferuje pokrywy. Należy bowiem zdawać sobie sprawę, że przykrycie potrawy powoduje jej szybszą obróbkę termiczną, co w niektórych przypadkach wpływa również na ostateczny smak.

Zobacz także:Grillowane szparagi z szynką parmeńską

Ważne parametry

Oferowane aktualnie grille elektryczne to urządzenia w pełni zautomatyzowane i pracujące na bazie skomplikowanych podzespołów elektronicznych. Cyfrowe grille można programować odpowiednio do przyrządzanych potraw (np. mocnego, średniego lub lekkiego wysmażania). Po zakończeniu obróbki termicznej urządzenia te informują użytkownika (najczęściej dźwiękowo) o możliwości wyjęcia gotowego jedzenia. Jednak w sprzedaży są w dalszym ciągu i grille mniej zaawansowane technologicznie. Kupując takie właśnie urządzenie, warto zwracać uwagę na jego moc (im wyższa, tym grzałka nagrzewa się szybciej i z szybszym procesem obróbki będziemy mieli do czynienia). Niemniej ważna jest możliwość regulowania temperatury (różne potrawy wymagają zróżnicowanej ilości ciepła). Inną kwestię stanowi wyłącznik (standardowy pstryczek, który odcina dopływ energii do urządzenia). Choć w dzisiejszych czasach może wydawać się to mało prawdopodobnie, to na rynku zdarzają się sprzęty, które tej oczywistej funkcji nie posiadają. Zakup takiego bubla wydaje się jednak być zupełnie nieuzasadnioną decyzją.

 

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz
Więcej na ten temat:

Autor: Wojciech Lechowski

Polecamy Ci również

Zobacz także