Jego wysokość wok

Jego wysokość wok

Gotowanie w woku oszczędza nie tylko energię i czas, lecz również ilość garnków, które trzeba potem zmywać.

potrawa gotowana w wokuTrudno powiedzieć od kiedy jest stosowany, ale w Chinach większość rzeczy ma ponad kilka tysięcy lat, więc wok zapewne też. Każde gospodarstwo w Chinach posiada wok i używa go codziennie. Dzięki swojemu kształtowi umożliwia szybkie smażenie, duszenie, gotowanie, a nawet przygotowywanie słodyczy. Jest wytwarzany z różnych materiałów. Żeliwny jest prawdopodobnie najlepszy, ale równocześnie najcięższy, więc trudniej jest go unieść. Praktyczniejsze są woki wykonane z teflonu, stali nierdzewnej lub emaliowane. Kuchnia chińska nie wymaga wielu sprzętów, ale wszystkie są dobrze przemyślane i mają różnorodne zastosowanie. Wok jest nieodzownym elementem chińskiej kuchni. Van to miseczka, z której spożywa się ryż, a na końcu wlewa do niej zupę i wypija. Obowiązkowa jest również satara (tasak), która służy do obierania i krojenia, łopatka do mieszania w woku, łyżka do wyjmowania jedzenia z woka oraz talerz do podawania jedzenia wraz z nieodzownymi pałeczkami.

Oceń artykuł
4,33 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Marta Balcerowska

Źródło: Vegeta

Polecamy Ci również

Zobacz także