Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kaczka – około 150 dkg, 3 kwaśne jabłka, 1 pomarańcza, kilka śliwek suszonych, majeranek, sól, pieprz, pół szklanki soku jabłkowego
Kuchnia polska, uniwersalna
Wielkość przygotowywanej potrawy 4 porcje
Kategoria danie świąteczne, obiad, pieczeń drobiowa
Metoda gotowania pieczenie
Ilość kalorii 220

kaczka z jabłkamiWykonanie:

Kaczkę oczyść zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Odetnij szyję, tłuszcz z kupra i końcówki skrzydełek. Osuszoną i wyczyszczoną kaczkę natrzyj solą, pieprzem i łyżeczką majeranku, odstaw na pół godziny do lodówki.
Jabłka pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne i obierz ze skorki. Pomarańczę obierz i podziel na łuski. Śliwki suszone posiekaj na niewielkie paski. Owoce wymieszaj, oprósz majerankiem, solą i pieprzem. Farsz owocowy włóż do środka kaczki, zszyj ją lub zepnij. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni . Po kwadransie pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 70 minut. W czasie pieczenia podlewaj kaczkę wytrąconym tłuszczem i sokiem jabłkowym.

Podanie:

Kaczkę warto podać z pieczonymi ziemniakami, które można upiec razem z nią w piekarniku. Pasuje do tego również surówka z czerwonej kapusty.

Uwaga
Kaczkę należy pokroić przed podaniem, tworząc na półmisku porcje z mięsa i farszu.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: flickriver.com

Polecamy Ci również

Zobacz także