Kaczka nadziewana
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kaczka – około 150 dkg, 3 kwaśne jabłka, 1 pomarańcza, kilka śliwek suszonych, majeranek, sól, pieprz, pół szklanki soku jabłkowego |
Kuchnia | polska, uniwersalna |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 4 porcje |
Kategoria | danie świąteczne, obiad, pieczeń drobiowa |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 220 |
Wykonanie:
Kaczkę oczyść zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Odetnij szyję, tłuszcz z kupra i końcówki skrzydełek. Osuszoną i wyczyszczoną kaczkę natrzyj solą, pieprzem i łyżeczką majeranku, odstaw na pół godziny do lodówki.
Jabłka pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne i obierz ze skorki. Pomarańczę obierz i podziel na łuski. Śliwki suszone posiekaj na niewielkie paski. Owoce wymieszaj, oprósz majerankiem, solą i pieprzem. Farsz owocowy włóż do środka kaczki, zszyj ją lub zepnij. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni . Po kwadransie pieczenia zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 70 minut. W czasie pieczenia podlewaj kaczkę wytrąconym tłuszczem i sokiem jabłkowym.
Podanie:
Kaczkę warto podać z pieczonymi ziemniakami, które można upiec razem z nią w piekarniku. Pasuje do tego również surówka z czerwonej kapusty.
Uwaga
Kaczkę należy pokroić przed podaniem, tworząc na półmisku porcje z mięsa i farszu.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: flickriver.com
Zobacz także