Kaczka z jabłkami
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | cała kaczka – około 2 kg, 2 duże jabłka, 3 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, ząbek czosnku, 50 ml oliwy, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki płynnego miodu |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | danie główne, danie świąteczne |
Metoda gotowania | pieczenie |
Ilość kalorii | 320 |
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie wyczyść i osusz, szczególnie wewnątrz. Z oliwy, octu winnego i miodu przygotuj marynatę. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz oraz roztarty majeranek. Kaczkę od zewnątrz i od środka pokryj dokładnie powstałą marynatą. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i przekrój na mniejsze kawałki. Jabłka upchaj w środek kaczki i zepnij wykałaczkami. Kaczkę wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnik na około 80 minut, w tym czasie kaczka powinna być przykryta pokrywą lub folią aluminiową. W połowie czasu pieczenia kaczkę obróć i polej wytrąconym sokiem. Po 80 minutach odkryj kaczkę, ponownie polej wytrąconym tłuszczem i sokiem jabłkowym i piecz 20 minut bez przykrycia.
Podanie:
Kaczka doskonale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możemy zrobić w tym samym czasie. Jednak klasyczne ziemniaki z wody czy kasze również będą dobre. Do kaczki doskonale pasuje konfitura z żurawin czy też surówka z czerwonej kapusty.
Uwaga
Piekąc kaczkę w brytfance pod przykryciem należy zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: gourmetrecipe.com
Zobacz także