Kanapki z hummusem z bobu

0
Pasta z bobu
Kanapki z hummusem z bobu to świetna i zdrowa przekąska.
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki bób świeży – 500 g, pasta tahini – 4-5 łyżek, czosnek – 2 ząbki, sok z cytryny – 3-4 łyżki, przegotowana, zimna woda – 1 łyżka, mięta – kilka listków, sól i pieprz – do smaku, ostra papryka w proszku - szczypta, czarny sezam – do dekoracji, chleb tostowy pełnoziarnisty – 6 kromek
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 kanapek
Kategoria Przystawka
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 78

Kanapki z hummusem z bobu to pomysł na świetną, smaczną i zdrową przekąskę w letni dzień.

Bób to sezonowe warzywo, które króluje na naszych stołach podczas wakacji. Jest bogaty w błonnik, magnez, żelazo oraz kwas foliowy.

Sposób przygotowania

Po opłukaniu bobu wrzucamy go do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut, do momentu aż będzie miękki. Następnie odcedzamy bób i schładzamy zimną wodą. Obieramy z łupinek i wrzucamy do blendera. Do bobu dorzucamy pastę tahini, czosnek, mięte, sok z cytryny oraz wodę. Całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na wierzch posypujemy ziarenkami czarnego sezamu. Świetnie smakuje na chlebie tostowym, który można podpiec w tosterze.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Dębek

Źródło: Dan Cake

Polecamy Ci również

Zobacz także