Kapuśniak z białej kapusty
Składniki (4 porcje):
1 kostka rosołu drobiowego
1 kostka mięsna
1/2 główki kapusty białej (500 g)
1 marchew
1 cebula
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól
Sposób przyrządzania:
Rosół i kostkę mięsną rozpuścić w 1,5 l wody. Kapustę poszatkować i oprószyć solą. Warzywa oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać. Warzywa podsmażyć na łyżce masła. Do rosołu dodać kapustę i podsmażone warzywa. Gotować 20 minut. Masło stopić i zasmażyć z mąką. Do zupy dodać zasmażkę i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą. Podawać z ziemniakami lub chlebem.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 20 minut
Wartość energetyczna:
- Całość 575 kcal
- 1 porcja około 144 kcal

przepisy kulinarne, przygotowywanie posiłków, dania dla zapracowanych, winiary, zupa, kapuśniak przepis, pomysł na obiad dla gości, pomysł na obiad domowy, obiad przepisy, obiad przepisy kulinarne, obiad przepisy proste, obiad przepisy szybkie, pomysł na obiad przepisy, co na obiad
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Źródło: Winiary
Zobacz także