Kapuśniak z kiszonej kapusty
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, kawałek pora; 75 dkg kapusty kiszonej, 4 niewielkie ziemniaki, 25 dkg wędzonego boczku, 2 cebule, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego; przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, kminek |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 6 porcji |
Kategoria | zupa, danie obiadowe |
Metoda gotowania | gotowanie, smażenie |
Ilość kalorii | 80 |
Wykonanie:
Z włoszczyzny i 2,5 litrów wody ugotuj wywar warzywny. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj do niego posiekaną kapustę kiszoną wraz z 2 listkami laurowymi, 2 kulkami ziela angielskiego. Dodaj ćwierć łyżeczki przetartego majeranku oraz około 10 ziaren kminku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę dodaj do zupy. Gotuj całość na niewielkim ogniu. Boczek pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na suchej patelni, tak długo, aż wytopi się tłuszcz. Tłuszcz zostaw na patelni, a skwarki dodaj do zupy. Na pozostałym tłuszczu usmaż pokrojoną drobno cebulkę, następnie dodaj ją do zupy. Dodaj do zupy koncentrat pomidorowy i gotuj całość jeszcze około 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Zupę można urozmaicić o zasmażkę, robimy ją za tłuszczu pozostałym z boczku, zasmażamy mąkę z cebulką, dolewamy trochę wywaru z zupy, mieszamy i dodajemy do zupy.
Uwaga
Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego smaku, kapustę kiszoną przepłucz wodą.
Zupę przed podaniem należy posmakować i w żadnym wypadku nie można jej solić „na oko”, ponieważ zarówno kapusta kiszona, jak i boczek są dość słone i łatwo można przesadzić.

kapuśniak przepis, kapuśniak z kapusty kiszonej, kapuśniak z kiszonej, kapuśniak z kaupsty kiszonej przepis
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: answers.com
Zobacz także