Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki włoszczyzna: 3 marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, kawałek pora; 75 dkg kapusty kiszonej, 4 niewielkie ziemniaki, 25 dkg wędzonego boczku, 2 cebule, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego; przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, kminek
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 6 porcji
Kategoria zupa, danie obiadowe
Metoda gotowania gotowanie, smażenie
Ilość kalorii 80

kapuśniak z kiszonej kapustyWykonanie:

Z włoszczyzny i 2,5 litrów wody ugotuj wywar warzywny. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj do niego posiekaną kapustę kiszoną wraz z 2 listkami laurowymi, 2 kulkami ziela angielskiego. Dodaj ćwierć łyżeczki przetartego majeranku oraz około 10 ziaren kminku. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę dodaj do zupy. Gotuj całość na niewielkim ogniu. Boczek pokrój w niewielką kostkę i przesmaż na suchej patelni, tak długo, aż wytopi się tłuszcz. Tłuszcz zostaw na patelni, a skwarki dodaj do zupy. Na pozostałym tłuszczu usmaż pokrojoną drobno cebulkę, następnie dodaj ją do zupy. Dodaj do zupy koncentrat pomidorowy i gotuj całość jeszcze około 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podanie:

Zupę można urozmaicić o zasmażkę, robimy ją za tłuszczu pozostałym z boczku, zasmażamy mąkę z cebulką, dolewamy trochę wywaru z zupy, mieszamy i dodajemy do zupy.

Uwaga
Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego smaku, kapustę kiszoną przepłucz wodą.
Zupę przed podaniem należy posmakować i w żadnym wypadku nie można jej solić „na oko”, ponieważ zarówno kapusta kiszona, jak i boczek są dość słone i łatwo można przesadzić.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: answers.com

Polecamy Ci również

Zobacz także