Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki 2 kg kapusty kiszonej, 10 dkg suszonych grzybów, 2 cebule, 50 ml oleju, sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Ewentualnie: jałowiec
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria danie wigilijne, danie wegetariańskie, danie dietetyczne
Metoda gotowania gotowanie
Ilość kalorii 80

kapusta z grzybamiWykonanie:

Prawidłowe wykonanie kapusty z grzybami należy rozłożyć najlepiej na dwa dni. Nie jest to jednak zbyt uciążliwy proces, ale warto poświęcić trochę czasu by danie było jak najlepsze. Na samym początku przygotuj grzyby. Namocz je w litrze wody i odstaw by namokły. Kapustę kiszoną odciśnij delikatnie dłońmi, w razie potrzeby przepłucz ją pod bieżącą wodą. Kapustę posiekaj na kilkucentymetrowe kawałki i wrzuć do garnka z grubym dnem. Dodaj do niej olej i około 400 ml wody, zagotuj całość na niewielkim ogniu. Pamiętaj, aby kapustę co jakiś czas mieszać, by nie przywarła do dna. W razie potrzeby musisz dolać odrobinę wody. Kapustę gotuj około 45 minut, po upływie 30 minut dodaj około 8 ziarenek pieprzu, 2-3 ziela angielskie i 2 listki laurowe oraz odrobinę soli. Wymieszaj, poduś jeszcze kwadrans i odstaw do wystudzenia. Następnego dnia, lub po upływie przynajmniej 8 godzin zagotuj grzyby, właśnie w wodzie, w której się moczyły, gotuj je przez kwadrans. W tym samym czasie gotuj kapustę, postępuj jak wcześniej, w razie potrzeby dolewaj niewielkie ilości wody. Grzyby odcedź i pokrój w niewielkie paski, dodaj do kapusty razem z płynem, który pozostał z ich moczenia i gotowania. Wymieszaj całość dokładnie i gotuj razem przez około kwadrans. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym dodaj ją do garnka z kapustą i grzybami. Najlepiej bezpośrednio po grzybach.

Podanie:

Tak przygotowana kapusta z grzybami może być z powodzeniem samodzielnym daniem, rodzajem wegetariańskiego bigosu, jednak najczęściej jest bazą do innych potraw. Doskonale nadaje się na farsz do pierogów, krokietów, uszek czy pasztecików.

Uwaga
Kapusty nie można rozgotować, dlatego pilnuj czas jej gotowania, gdyż zależny jest od jakości kapusty, jak i stopnia jej rozdrobnienia.

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: smittenkitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także