Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana
Informacje o przepisie
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas przygotowania
Składniki kilogram kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżeczki cukru, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 łyżki mąki, 50 gram masła, oliwa do smażenia, ćwierć łyżeczki soli
Kuchnia polska
Wielkość przygotowywanej potrawy 8 porcji
Kategoria przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie
Metoda gotowania smażenie, duszenie
Ilość kalorii 80

Wykonanie:

Kapustę kiszoną przepłucz zimną wodą, a następnie odciśnij nadmiar wody. Kapustę włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj cukier, listek laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu i duś wszystko pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut.  Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, następnie dodaj do tego mąkę, cały czas mieszaj by nie zrobiły się kluski. Dodaj trochę wody z kapusty, po to by rozrzedzić konsystencję zasmażki, dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez kilka minut, opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

kapusta zasmażana

Podanie:

Przepisów na kapustę zasmażaną jest tyle ile kucharek. Jednak pewne zasady są takie same, na pewno najlepiej robić ją z kapusty kiszonej, jeśli użyjemy świeżą kapustę uzyskamy bardzo delikatne danie, jednak również bardzo ciekawe. Do kapusty zasmażanej z użyciem kapusty kiszonej można swobodnie dodać również mięso, boczek czy kiełbasę, dzięki temu z powodzeniem możemy zjeść tę potrawę jako samodzielne danie obiadowe. Niektórzy dodają również grzyby leśne lub pieczarki, jednak w tym przypadku kapusta zasmażana staje się w pewnym sensie bigosem. Bez wątpienia cechą wspólną jest to, że im dłużej kapustę dusimy, tym jest ona lepsza. Dlatego jeśli możemy sobie pozwolić to róbmy to jak najdłużej. Z powodzeniem możemy kapustę dusić przez kilkanaście minut, zostawić ją do wystygnięcia i powtarzać czynność kilka razy. W tym przypadku będzie zyskiwała na smaku coraz więcej i więcej.

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: brooklynfarmhouse.com

Polecamy Ci również

Zobacz także