Kapusta zasmażana
Czas przygotowania | |
Czas gotowania | |
Całkowity czas przygotowania | |
Składniki | kilogram kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżeczki cukru, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 łyżki mąki, 50 gram masła, oliwa do smażenia, ćwierć łyżeczki soli |
Kuchnia | polska |
Wielkość przygotowywanej potrawy | 8 porcji |
Kategoria | przystawka, danie główne, kolacja, danie dietetyczne, danie wegetariańskie |
Metoda gotowania | smażenie, duszenie |
Ilość kalorii | 80 |
Wykonanie:
Kapustę kiszoną przepłucz zimną wodą, a następnie odciśnij nadmiar wody. Kapustę włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Dodaj cukier, listek laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu i duś wszystko pod przykryciem przez kilkadziesiąt minut. Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle, następnie dodaj do tego mąkę, cały czas mieszaj by nie zrobiły się kluski. Dodaj trochę wody z kapusty, po to by rozrzedzić konsystencję zasmażki, dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj. Duś jeszcze przez kilka minut, opcjonalnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podanie:
Przepisów na kapustę zasmażaną jest tyle ile kucharek. Jednak pewne zasady są takie same, na pewno najlepiej robić ją z kapusty kiszonej, jeśli użyjemy świeżą kapustę uzyskamy bardzo delikatne danie, jednak również bardzo ciekawe. Do kapusty zasmażanej z użyciem kapusty kiszonej można swobodnie dodać również mięso, boczek czy kiełbasę, dzięki temu z powodzeniem możemy zjeść tę potrawę jako samodzielne danie obiadowe. Niektórzy dodają również grzyby leśne lub pieczarki, jednak w tym przypadku kapusta zasmażana staje się w pewnym sensie bigosem. Bez wątpienia cechą wspólną jest to, że im dłużej kapustę dusimy, tym jest ona lepsza. Dlatego jeśli możemy sobie pozwolić to róbmy to jak najdłużej. Z powodzeniem możemy kapustę dusić przez kilkanaście minut, zostawić ją do wystygnięcia i powtarzać czynność kilka razy. W tym przypadku będzie zyskiwała na smaku coraz więcej i więcej.
Opracowanie: Katarzyna Dębek
Zdjęcia: brooklynfarmhouse.com
Zobacz także
alicja_wawa
Uwielbiam te komentarze do przepisów
Uzależniłam się! czytam i czytam i coraz bardziej jestem zachwycona. Połowy rzeczy nie wiedziałam wcześniej, albo nie wierzyłam w ich sens. Jednak po lekturze Waszych przepisów zgadzam się, że przepisów na każde danie jest tyle ile kucharek Z tą różnicą, że u Was jest to sensownie napisane i jakoś tak prawdziwie
gratuluję
Tilluviel
Uwielbiam taką kapustkę zasmażaną, ale staram się jej sama nie robić bo to uzależniające
Jadam taką tylko u teściowej
Enerbau
Szczególnie kapusta zasmażana świetnie komponuje się przy dekoracji wnętrz. Pytanie,przed czy po spożyciu?